ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:55:52π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
12
Νοεμβρίου

Ασπαρτάμη: Απόλυτα ασφαλής, με την σφραγίδα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Μια ευρεία μελέτη με προοπτική παρακολούθησης στο μέλλον, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά την ασφάλεια της ασπαρτάμης,

διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση της κατανάλωσης ασπαρτάμης με τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος (NHL).


Στη μελέτη με τίτλο «Artificially and Sugar-Sweetened Carbonated Beverage Consumption Is Not Associated with Risk of Lymphoid Neoplasms in Older Men and Women», που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες στη Μελέτη II Πρόληψης του Καρκίνου (Cancer Prevention Study II-Nutrition Cohort), η οποία εξέταζε τη συχνότητα του καρκίνου και τη θνησιμότητα από αυτόν στις ΗΠΑ. Κατά την εγγραφή τους το 1992, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο είχαν σημειώσει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής τους.


Το 1999 και μετέπειτα το 2003, οι ίδιοι συμμετέχοντες ξανασυμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης (follow-up), τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις που σχετίζονταν με την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιείχαν τεχνητά γλυκαντικά και επιτραπέζιων γλυκαντικών με ασπαρτάμη.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πρόσληψη ασπαρτάμης από ανθρακούχα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, καθώς και η προσθήκη σε τρόφιμα ή ποτά ταμπλετών ασπαρτάμης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος». Επιπροσθέτως, η μελέτη συνολικά διαπίστωσε ότι η φυσιολογική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μη Hodgkin λεμφώματος σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο πληθυσμός που εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας.


Η ασπαρτάμη συγκαταλέγεται στα πιο ενδελεχώς μελετημένα συστατικά τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Η ασφάλειά της έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιωθεί από αξιόπιστες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς και το Υπουργείο Υγείας του Καναδά (Health Canada). Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο έχει βάσει ερευνών καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του εγκεφάλου, λευχαιμία ή λέμφωμα.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 242 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα