ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:29:43μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
04
Ιουλίου

Διατροφή αντρών-γυναικών: Σε ποια σημεία πρέπει να διαφέρει

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται γενικώς ποικιλία μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, αλλά και βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων για να λειτουργεί σωστά.

Ωστόσο, ο αντρικός οργανισμός διαφέρει από τον γυναικείο ως προς τον μεταβολικό ρυθμό, την αναπαραγωγική λειτουργία και τη σωματοδομή, επομένως η διατροφή των δύο φύλων πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως.

 

Αρχικά, όσον αφορά τις θερμίδες, οι ανάγκες των αντρών είναι ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με αυτές των γυναικών. Έτσι, ένας άντρας συνιστάται να λαμβάνει περίπου 2.500 θερμίδες ενώ μια γυναίκα 2.000 θερμίδες καθημερινά.

 

Από τις θερμίδες που λαμβάνουν οι άντρες και οι γυναίκες, ποσοστό 45-65% πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και όχι επεξεργασμένους (π.χ. λευκή ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, γλυκά, αρτοποιήματα). Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διάρκειας 12 ετών έδειξε ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επιδρούν αρνητικά στην ψυχική υγεία των γυναικών, αφού σε μεγάλες ποσότητες φάνηκε να συνδέονται στενά με την κατάθλιψη. Η σχέση αυτή πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, διαδικασία που επιδρά στα επίπεδα των οιστρογόνων, ορμονών που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεση. Συνιστάται λοιπόν στις γυναίκες να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή τουλάχιστον να τους συνδυάζουν με κάποια καλή πηγή φυτικών ινών (π.χ. λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί), καθώς οι φυτικές ίνες μετριάζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 

Όσο για το ασβέστιο, οι ανάγκες του γυναικείου οργανισμού είναι αυξημένες, καθώς οι γυναίκες έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τους άντρες κι έτσι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η εμμηνόπαυση είναι ακόμη ένας παράγοντας που δρα επιβαρυντικά στη σκελετική υγεία των γυναικών, καθώς μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία συμβάλλουν στην αντοχή των οστών. Έτσι, οι γυναίκες καλό είναι να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Από την άλλη, οι άντρες χρειάζονται περισσότερο ψευδάργυρο σε σύγκριση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άντρες πρέπει να λαμβάνουν από τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια 9,5 mg ψευδαργύρου την ημέρα ενώ οι γυναίκες 7 mg. Το συγκεκριμένο μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος και επίσης βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Τέλος, και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλκοόλ διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Ενώ οι άντρες μπορούν να απολαμβάνουν μέχρι και δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από ένα.

 

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα