ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:49:51μ.μ.
04
Μαΐου

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποιες τροφές την επιδεινώνουν

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε καθαρά τις λεπτομέρειες μιας εικόνας.

Όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά, εμφανίζεται απώλεια της κεντρικής όρασης του προσβεβλημένου ματιού.

 

Η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι η πρώτη αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης σε ηλικίες πάνω από 65 ετών. Λόγω αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων αποτελεί όλο και πιο συχνά αυξανόμενο πρόβλημα.

 

Η βλάβη συνήθως ξεκινάει από το ένα μάτι και λόγω του ότι οι ανάγκες της όρασης καλύπτονται από το άλλο, τα πάσχοντα άτομα δεν το αντιλαμβάνονται.

 

Άτομα που παρουσιάζουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς στο ένα μάτι έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και στον άλλο οφθαλμό σε διάστημα 3-5 ετών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη συνολική όραση.

 

Τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επιδεινώνουν την κατάστασή τους αν καταναλώνουν τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως μπισκότα και γλυκά.

 

Ερευνητές από το Massachusetts Eye and Ear Infirmary στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγούν ότι με τον ίδιο τρόπο που οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντίστοιχα μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση των αρτηριών που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της εκφύλισης.

 

Η πενταετής έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 261 ασθενών που έπασχαν από πρώιμο στάδιο της οφθαλμικής νόσου, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η επίδραση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών στην εξέλιξή του.

 

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να επιδεινωθεί η πάθησή τους, ιδίως αν επρόκειτο για μπισκότα, κέικ, κρουασάν, ντόνατς και άλλες παρόμοιες τροφές.

 

Τέλος, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών αύξανε επίσης τον κίνδυνο, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά.

 

Αντιθέτως, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί βελτίωναν την πορεία της ασθένειας.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 407 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα