ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:23:41μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
07
Ιουλίου

Φρούτα και υγεία: Εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσετε τη συνιστώμενη ποσότητα

Μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν δείξει ότι καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 60% λιγότερα φρούτα και 75% λιγότερα λαχανικά από την ποσότητα που συστήνουν οι ειδικοί για καλή υγεία.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς Υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, ο κανόνας είναι “Eat 5 a day”, δηλαδή 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

 

Θυμηθείτε ότι μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 μέτριο φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα.


Πώς μπορεί όμως κάποιος να φτάσει στον επιθυμητό αριθμό φρούτων και λαχανικών;


-Πιείτε χυμό στο πρωινό σας. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος φρουτοχυμός περιέχει 2 φρούτα.


-Προσθέστε φρούτα στα δημητριακά και στο γιαούρτι σας.


-Αντικαταστήστε τα βλαβερά σνακ, όπως τα μπισκότα, τα κρουασάν και τα πατατάκια με ωμά φρούτα και λαχανικά, π.χ. σταφίδες ή στικς καρότου.

 

-Αντί για τυποποιημένα σνακ στο γραφείο, προτιμήστε μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, καθώς τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ζάχαρη.


-Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, ζητήστε το πιάτο σας να συνοδεύεται από ψητά λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες ή ρύζι.

 

-Στις σάλτσες που φτιάχνετε για τα ζυμαρικά, να βάζετε λαχανικά.


-Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας στη μαγειρική, συνδυάζοντας φρούτα με κρέας, π.χ. χοιρινό με δαμάσκηνα ή μήλα, σαλάτα με μήλα και σταφίδες ή πουλερικά με πορτοκάλι.


-Προτιμήστε φρούτα με έντονη γλυκιά γεύση που θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό και θα σας αποτρέψει από την κατανάλωση γλυκών με πολλές θερμίδες.

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 121 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα