ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:24:21μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
21
Ιουνίου

Φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και παράλληλα προσφέρουν σημαντική ενυδάτωση στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.


Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυσικών σακχάρων που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά τα καθιστούν ακατάλληλη επιλογή πριν την παραλία, καθώς προκαλούν φούσκωμα.


1. Αγκινάρα

Η αγκινάρα περιέχει ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος σακχάρων που δεν διασπάται από τα ένζυμα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτέλεσμα είναι να φτάνουν μέχρι το έντερο ακέραια, περιμένοντας να διασπαστούν από τα βακτήρια που ζουν εκεί. Η διαδικασία αυτή ευθύνεται για το ενοχλητικό φούσκωμα.


2. Καρότο

Το καρότο είναι πολύ θρεπτικό, όμως όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί φούσκωμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμά καρότα παρέχει περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 4 είναι φυτικές ίνες. Τα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες προκαλούν φούσκωμα επειδή τα βακτήρια του εντέρου παράγουν αέρια όταν τα διασπούν.


3. Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, περιέχουν όμως ένα σύνθετο σάκχαρο (raffinose) που διασπάται δύσκολα, ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι.


4. Μήλο

Το μήλο περιέχει σημαντική ποσότητα φουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι απλό σάκχαρο, δηλαδή δεν διασπάται σε μικρότερα μόρια στον οργανισμό. Αν δεν διαπεράσει το τοίχωμα του εντέρου για να περάσει στο αίμα, κατευθύνεται στο έντερο και γίνεται τροφή για τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί. Η διαδικασία αυτή, όπως και στην περίπτωση της αγκινάρας, συνοδεύεται από παραγωγή αερίων, άρα και φούσκωμα.


5. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα, όπως όλα τα μούρα, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όμως τα σάκχαρα που περιέχουν (πολυόλες ή πολυαλκοόλες) διασπώνται μόνο μερικώς από το λεπτό έντερο. Τα υπολείμματά τους απορροφούν νερό και ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.


6. Μάνγκο

Το γλυκό εξωτικό φρούτο περιέχει κυρίως φρουκτόζη και λιγότερη γλυκόζη. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στο φούσκωμα και στην παραγωγή αερίων.

 

 

 


πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 360 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα