ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 11:31:49π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
17
Ιουνίου

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ αν είστε αλλεργικοί

Φτερνίζεστε, τα μάτια σας «τρέχουν» και νιώθετε συχνά «σφίξιμο» στο κεφάλι; Αν είστε αλλεργικοί, είναι σημαντικό να ξεχάσετε -τουλάχιστον για όσο διάστημα υποφέρετε από τα συμπτώματα- τα αλκοολούχα ποτά.


Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας (όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός, ο πονοκέφαλος και ο βήχας), αλλά μπορεί να αποτελέσουν και την αιτία τους.


Το πρόβλημα δεν οφείλεται στο αλκοόλ καθαυτό, αλλά στην ισταμίνη που περιέχει η μπίρα, το κρασί και τα σκληρά ποτά και η οποία παράγεται από τη μαγιά και τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης.

 

Η ισταμίνη είναι επίσης η χημική ουσία που υπερπαράγει ο ανθρώπινος οργανισμός στα αλλεργικά άτομα, με συνέπεια να εκδηλώνονται τα αλλεργικά συμπτώματα.


Το κρασί και η μπίρα περιέχουν επίσης άλατα ή εστέρες θειώδους οξέος, συστατικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν άσθμα και άλλα αλλεργικά συμπτώματα.


Μελέτη με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όσοι έπασχαν από άσθμα, αλλεργική βρογχίτιδα ή/και αλλεργική ρινίτιδα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν φτέρνισμα, συνάχι και συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό μετά την κατανάλωση ενός οινοπνευματώδους ποτού.


Το κόκκινο και το λευκό κρασί ήταν τα ποτά που συνηθέστερα προκαλούσαν τέτοια συμπτώματα, ενώ οι γυναίκες με ιστορικό αλλεργίας είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους αλλεργικούς άνδρες να παρουσιάσουν αλλεργικά συμπτώματα. Οι λόγοι γι' αυτή τη διαφοροποίηση παραμένουν άγνωστοι.


Άλλη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων, ακόμα και μεταξύ των γυναικών οι οποίες δεν είχαν ιστορικό εποχικής ή χρόνιας αλλεργίας κατά την έναρξη της μελέτης.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όποιος πάσχει από αλλεργία είναι καλό να έχει κατά νου μήπως του προκαλούν αλλεργική κρίση τρόφιμα που περιέχουν ισταμίνη ή διεγείρουν την παραγωγή της. Τέτοια είναι το τυρί, τα προϊόντα ζύμωσης, οι πίκλες και ό,τι περιέχει μαγιά (όπως το ψωμί ή τα σταφύλια).

 

 


πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα