ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:01:15π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
27
Ιουνίου

H σόγια δεν προλαμβάνει τον καρκίνο του ενδομητρίου

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου, αποφαίνεται ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

 

Τα διατροφικά προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, φυτο-οιστρογόνα που κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λειτουργούν προστατευτικά έναντι του καρκίνου. Αλλά, τα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς τα τρόφιμα σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι αντικρουόμενα.

 

Ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Τόκιο, με επικεφαλής τον Δρ Μοτοκι Ιβασακι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 49.000 γυναίκες στην Ιαπωνία, οι οποίες είχαν ερωτηθεί δύο φορές σε πέντε χρόνια για τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την κατανάλωση οκτώ συγκεκριμένων τροφίμων σόγιας, περιλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού και της σούπας.

 

Μετά από πέντε χρόνια, 112 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης τροφίμων σόγιας και μικρότερου κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

 

Πάντως, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερη σόγια, έτρωγαν επίσης περισσότερα φρούτα και λαχανικά και έτειναν να είναι μεγαλύτερες, ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό διαβήτη και λιγότερο πιθανό να είναι καπνίστριες ή να πίνουν αλκοόλ ή καφέ.

 

«Η μελέτη μας συνεκτίμησε την κατανάλωση σόγιας και ισοφλαβόνων και διαπίστωσε ότι δεν σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Αν και η συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου είναι γενικά χαμηλή στις ασιατικές χώρες, τα ποσοστά αυξάνονται σταδιακά.

 

Επίσης είναι γνωστό ότι η κατανάλωση σόγιας είναι πολύ υψηλή στην Ιαπωνία. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τα συμπεράσματά μας και να δώσουμε οριστική απάντηση στο επιστημονικό αυτό ζήτημα», σημειώνει ο Δρ Ιβασακι.

πηγή:ygeianews.gr

Διαβάστηκε 300 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα