ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 5:38:40π.μ.
24
Νοεμβρίου

Η ιδανική διατροφή μετά τη γαστρορραγία

Η γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Πιο επιρρεπείς σε ένα επεισόδιο γαστρορραγίας είναι όσοι έχουν ιστορικό έλκους στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, αυτοί που έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καθώς και όσοι παίρνουν πολλά φάρμακα.

 

Σοβαροί παράγοντες κινδύνου για γαστρορραγία είναι το υπερβολικό άγχος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Μετά από ένα επεισόδιο γαστρορραγίας, ο ασθενής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη διατροφή του.

 

Για τις πρώτες 15 ημέρες μπορεί να τρώει:

-Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων κ.λπ.)

-Κρέας, ψάρι & πουλερικά, βραστά ή ψητά στη σχάρα χωρίς καρυκεύματα

-Αμυλούχες τροφές και πατάτες καλά βρασμένες

-Λευκό ψωμί

-Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, σε μορφή κομπόστας ή ωμά, εφόσον είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα

Όλα τα γεύματα πρέπει να είναι πολτοποιημένα σε μορφή κρέμας και σε μέτρια θερμοκρασία.

 

Τι απαγορεύεται

-Όσπρια

-Γάλα, φέτα, λευκά τυριά

-Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

-Μαύρο ψωμί

-Καλαμπόκι

-Δημητριακά με φλούδα

-Σκληρά λαχανικά και ρίζες (λάχανο, αγγούρι, χόρτα κ.λπ.)

-Κρεμμύδι

-Σκληρά φρούτα και φρούτα με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή

-Καφές, τσάι, αλκοόλ

-Αναψυκτικά

 

Μετά την πάροδο 15 ημερών μπορούν σταδιακά να εισάγονται στη διατροφή λαχανικά βραστά και κατόπιν φρούτα.

 

Η δίαιτα επανέρχεται ολοκληρωτικά ύστερα από ένα μήνα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 881 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα