ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:45:54μ.μ.
11
Μαΐου

Η ουσία στη σοκολάτα που προστατεύει την καρδιά

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον γλυκό πειρασμό της σοκολάτας. Και καλά κάνει θα προσθέσουμε, υπό τον όρο η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο.

Εκτός από τα λιπαρά, τα οποία ευθύνονται για την παχυντική δράση της, η σοκολάτα και ειδικά η μαύρη περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, καφεΐνη, βιταμίνη Ε, ενώ είναι πλούσια σε στεατικό οξύ, το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ με υποχοληστερολαιμική δράση.

 

Όλα τα είδη σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας επειδή, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

 

Εκτός από τα παραπάνω, η σοκολάτα περιέχει προκυανιδίνη, μια ουσία που προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Η ουσία αυτή ανήκει στην οικογένεια των πολυφαινολών, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η προκυανιδίνη διατηρεί το καρδιαγγειακό σύστημα υγιές χορηγώντας σοκολάτα με υψηλά και χαμηλά επίπεδα της ουσίας σε ομάδα δέκα εθελοντών.

 

Δύο ώρες μετά τη χορήγηση η ομάδα που κατανάλωσε τη σοκολάτα με τα υψηλά επίπεδα προκυανιδίνης εμφάνισε 20 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση του μεταβολίτη της από την ομάδα ελέγχου.

 

Στους ίδιους παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση στο επίπεδο λευκοτριένιων στο αίμα. Τα λευκοτριένια συμβάλλουν στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και στη δημιουργία θρόμβων.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 71 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα