Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η συχνή κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη –του πρώιμου σταδίου διαβήτη τύπου 2- σε εκείνους τους ενήλικες, που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά και υποφέρουν από υπέρταση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πρώτο στάδιο υπέρτασης –υψηλή αρτηριακή πίεση- αλλά όχι διαβήτη.
Οι ιταλοί ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, βρήκαν ότι το 87% των ασθενών έπιναν από 1 έως 3 κούπες καφέ την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι ακόμη περισσότερες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 42% αυτών μεταβόλιζε γρήγορα την καφεΐνη, ενώ το 58% με πιο αργό ρυθμό.
Μέσα σε διάστημα έξι ετών, οι ερευνητές διέγνωσαν προδιαβήτη στο 24% των ασθενών.
Όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ είχαν κατά 34% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη, ενώ για όσους έπιναν πολύ καφέ ο κίνδυνος αυξανόταν έως και κατά 50%.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, που συνδέεται με την κατανάλωση καφεΐνης, αυξανόταν μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων ο οργανισμός μεταβόλιζε την καφεΐνη με αργό ρυθμό.
«Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση της υπέρτασης στους νέους ανθρώπους» ανέφερε ο Dr Lucio Mos από το καρδιολογικό νοσοκομείο San Daniele στην περιοχή Udine της βορειοανατολικής Ιταλίας.
«Σε προηγούμενη έρευνα είχαμε βρει ότι ο καφές αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της παρατεταμένης υπέρτασης και ότι ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται από το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου. Αυτοί που μεταβολίζουν την καφεΐνη με αργό ρυθμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Η πρόσφατη μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη στους νεαρούς ενήλικες με υπέρταση, οι οποίοι έχουν αργό μεταβολισμό» εξήγησε και τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
πηγή: newsbeast.gr