ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:54:28π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
25
Σεπτεμβρίου

Καφές στην εγκυμοσύνη: Ποια ποσότητα θεωρείται ασφαλής

Πολλές γυναίκες προβληματίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στην εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως απαραίτητο να αποκλείεται.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης.


Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.


Αυτό μεταφράζεται σε 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, εφόσον συνυπολογίσει η έγκυος και την καφεΐνη που προσλαμβάνει από άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα κ.α.

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, οι καλύτερες εναλλακτικές είναι ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg, αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης), προκειμένου να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.


Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επιλέξετε καφέ χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές έχει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200ml και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50ml.


Περιεκτικότητα διαφόρων τύπων καφέ σε καφεΐνη:


Καφές φίλτρου (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 115-175mg


Στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 65-100mg


Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 2-3mg


Ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 40mg


Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 0-1mg


Εσπρέσο (30ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 30-40mg

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα