ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:01:44π.μ.
12
Νοεμβρίου

Μαύρη σοκολάτα: Το γλυκό που προστατεύει την όραση

Από μικροί ακούμε τις συμβουλές των γονιών ότι πρέπει να τρώμε ψάρια επειδή κάνουν καλό στα μάτια.

Πράγματι, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα – της δομής στο πίσω μέρος των ματιών που φέρει τα κύτταρα της όρασης.

 

Εκτός από τα ψάρια, οι ειδικοί μας παροτρύνουν να τρώμε και μαύρη σοκολάτα!

 

Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ, έδειξε ότι η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

 

Στη μελέτη, ομάδα εθελοντών κλήθηκε να διαβάζει αριθμούς οι οποίοι προοδευτικά γίνονταν πιο αχνοί έως ότου δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από το περιβάλλον χρώμα.

 

Οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώθηκαν κατά 17% έπειτα από την κατανάλωση 35 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογο όφελος από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος της μαύρης σοκολάτας οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών που περιέχει. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο.

 

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνα.

 

Η επίδραση των φλαβονολών πάνω του, πιστεύεται ότι διαρκεί επί αρκετές ώρες.

 

Μία θεωρία είναι πως οι φλαβονόλες του κακάο διεγείρουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη τροφοδοσία του αμφιβληστροειδούς και των εγκεφαλικών κυττάρων με αίμα, μπορεί να ευθύνεται για τις οπτικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν.

 

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η άμβλυνση της κατάθλιψης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

 

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πάντως ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρησή της, διότι περιέχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, συνιστούν να έχει την μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 269 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα