ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:53:31μ.μ.
21
Φεβρουαρίου

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη

Οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν Ισπανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Universitat Rovira i Virgili στην Ταρραγόνα.

Η κατανάλωση ζωικών λιπαρών, γράφουν στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης, η οποία έχει χρόνιες και ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμη και για τα άτομα που καταναλώνουν ημερησίως μόλις μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.

 

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξεταστεί ο ρόλος των διαφόρων λιπαρών στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.349 άτομα για διάστημα σχεδόν πέντε ετών. Οι αναλύσεις τους υπέδειξαν ότι τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο, συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης ακόμη κι αν καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα, συγκεκριμένα όταν η πρόσληψη δεν ξεπερνά τα 12 γραμμάρια.

 

Τα ευρήματα των ερευνητών υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα ζωικά λίπη στη διατροφή μας με ακόρεστα φυτικά λίπη, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.

 

Δεν χρειάζεται βέβαια να βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας τα ζωικά προϊόντα για να προστατεύσετε την υγεία σας –η χορτοφαγία δεν ταιριάζει φυσικά σε όλους–, απλώς θα πρέπει να περιορίσετε την υπερβολική κατανάλωση που συνηθίζεται στη δυτικού τύπου διατροφή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ένα από τα πιο υγιεινά παγκοσμίως, προτείνει το ελαιόλαδο ως τη βασική λιπαρή ουσία για το μαγείρεμα και το κρέας σε μικρές μερίδες και με συχνότητα το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 159 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα