ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:39:10μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
07
Δεκεμβρίου

Για να αδυνατίσετε ίσως πρέπει να τρώτε περισσότερο

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, ξεκινάμε κάνοντας «εκπτώσεις» στη διατροφή μας: Κόβουμε τα αναψυκτικά, μειώνουμε την πρόσληψη λιπαρών και προσπαθούμε να περιορίσουμε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Εάν μια μείωση της τάξης των 500 θερμίδων την ημέρα θεωρείται καλή, τότε μια μείωση που φτάνει τις 1.000 θερμίδες πρέπει να είναι διπλά καλή, σωστά; Λάθος!

Η υπερβολική στέρηση θερμίδων επιδρά αρνητικά στον μεταβολισμό κατά τρόπο που τελικά πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες που έχασαν βάρος μέσω αυστηρής δίαιτας κατέδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός και οι ορμόνες των συμμετεχόντων είχαν απορρυθμιστεί πλήρως ακόμη και έναν χρόνο αφού είχαν φτάσει στα κιλά που επιθυμούσαν.


«Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι όλοι έχουμε έναν βασικό μεταβολισμό, έννοια που εκφράζει τον αριθμό τον θερμίδων που καίμε με την αναπνοή, τη σκέψη και τη λειτουργία της καρδιάς» αναφέρει ο Γουέσλι Ντέλμπριτζ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφολογίας και Διαιτολογίας, και συμπληρώνει: «Εάν η πρόσληψη θερμίδων βρίσκεται κάτω από τον βασικό μεταβολισμό, τότε το σώμα αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε έναν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα, παίρνουμε βάρος πολύ πιο εύκολα και φυσικά χάνουμε κιλά πολύ πιο δύσκολα. Κανείς δεν το θέλει αυτό!

 

Απαντήστε στις παρακάτω απλές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε εάν και εσείς πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε κιλά!

 

1. Κουράζεστε πιο εύκολα απ’ ό,τι παλιότερα;

Εάν σωματικά δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε ακόμη και σε ήπιες δραστηριότητες ή δεν μπορείτε να βρείτε τη δύναμη να πάτε σε μια κοινωνική εκδήλωση, τότε υπάρχει θέμα, επισημαίνει ο Ντέλμπριτζ. «Αυτά είναι σημάδια ότι το σώμα χαμηλώνει την ένταση κάθε εσωτερικής διεργασίας (δηλαδή του μεταβολισμού) σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια». Το αίσθημα εξάντλησης και η έλλειψη ενέργειας είναι δυνατό να αποδοθούν σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, εάν όμως συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη μιας δίαιτας ή με οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, τότε μάλλον σημαίνουν ότι πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας.

 

2. Πιέζετε τον εαυτό σας να μην ενδώσει στην πείνα;

Η πείνα χωρίζεται σε σωματική και συναισθηματική και υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε τα δύο είδη της. Εάν γουργουρίζει το στομάχι ή τα επίπεδα του σακχάρου έχουν πέσει πολύ, τότε μιλάμε για πραγματική πείνα και ανάγκη του οργανισμού για τροφή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να «ακούσετε» το σώμα σας και να ικανοποιήσετε την ανάγκη του, αλλιώς θα σας... εκδικηθεί!

 

3. Μήπως σας ταλαιπωρεί η δυσκοιλιότητα;

Η έλλειψη τροφής συνοδεύεται σχεδόν μοιραία από τη δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετή τροφή για να δημιουργήσει «απόβλητα», αλλά επίσης επειδή η αυστηρή δίαιτα σπανίως εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών για να γίνει σωστά η πέψη. Για να αξιολογήσετε κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα, αναλογιστείτε τι ήταν φυσιολογικό για εσάς στο παρελθόν και εάν τώρα παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές.

 

4. Διψάτε περισσότερο;

Μια διατροφή με λίγες θερμίδες συνήθως δεν παρέχει επαρκή ποσότητα ασβεστίου, καλίου, νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών. Η μείωση στα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα πυροδοτεί το αίσθημα της δίψας. Στην περίπτωση αυτή, το νερό δεν αρκεί, καθώς δεν παρέχει ηλεκτρολύτες, οπότε συνιστάται η κατανάλωση αθλητικού ποτού ή φρούτων. Επίσης, εάν τίποτα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη δίψα που νιώθετε, μάλλον πρέπει να φάτε κάτι!

 

5. Τρώτε λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα;

Τα στρατηγικά τοποθετημένα γεύματα μέσα στην ημέρα –τουλάχιστον πρωί, μεσημέρι και βράδυ– εξασφαλίζουν στον οργανισμό σταθερή ροή ενέργειας. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιος «κανόνας» για τον αριθμό των γευμάτων που πρέπει να τρώμε μέσα στην ημέρα. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας με βάση τις προτιμήσεις σας –λίγα και μεγάλα γεύματα ή πολλά και μικρά– αλλά και με βάση τις εργασιακές και άλλες υποχρεώσεις σας και το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας.

 

6. Χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα;

Μια αυστηρή δίαιτα οδηγεί σε γρήγορη και αξιοσημείωτη απώλεια κιλών βραχυπρόθεσμα, όμως μετά τη διακοπή της το βάρος επιστρέφει, πολλές φορές επαυξημένο. Η ραγδαία μείωση του βάρους αποσυντονίζει τις ορμόνες και οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας, παράγοντες που ρίχνουν τον μεταβολικό ρυθμό. Υγιής μείωση βάρους σημαίνει αργή και σταθερή πτώση κατά μισό ή ένα κιλό την εβδομάδα.

 

7. Κάνετε κραιπάλες;

Είναι ανθρώπινο να ξεφύγετε και να φάτε λίγο παραπάνω σε μια γιορτή ή σε ένα οικογενειακό τραπέζι, εάν όμως τα επεισόδια υπερφαγίας γίνονται όλο και συχνότερα, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε η δίαιτα που ακολουθείτε είναι πολύ αυστηρή είτε το σώμα σας «επαναστατεί» και προσπαθεί να αναπληρώσει θερμίδες. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η λύση είναι να τρώτε λίγο παραπάνω!


Μην ξεχνάτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του «ταξιδιού» σας με προορισμό το αδυνάτισμα για να μη... χάσετε τον δρόμο σας!

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 182 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα