ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:53:55μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
16
Ιουνίου

Οι 6 καλύτερες τροφές για τον άντρα

Είμαστε ό,τι τρώμε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αφού οποιοδήποτε ευεργετικό ή βλαβερό συστατικό βάζουμε στον οργανισμό μας μέσω των τροφών που επιλέγουμε επηρεάζει άμεσα την υγεία μας.

Η διατροφή, μαζί με τη συστηματική σωματική άσκηση και τον καλό ύπνο, αποτελεί «πυλώνα» της καλής υγείας και μάλιστα συγκεκριμένες τροφές είναι δυνατό να προστατεύσουν από συγκεκριμένες παθήσεις.
Ποια είναι λοιπόν τα πολύτιμα συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο για τις πιο συχνές παθήσεις των αντρών και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;


1. Πράσινα λαχανικά – Φυλλικό οξύ

Το σπανάκι, το μπρόκολο και η λαχανίδα, μεταξύ άλλων, είναι λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μελέτη του 2003 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άντρες που λαμβάνουν περισσότερο φυλλικό οξύ μέσω της διατροφής τους έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν περιφερική αρτηριακή νόσο, μια πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μειωμένη ροή αίματος στα άκρα. Το φυλλικό οξύ μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που επιδρά στα τοιχώματα των αρτηριών και επιτρέπει την ευκολότερη συσσώρευση πλάκας. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αποτελούν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο.


2. Γκρέιπφρουτ – Βιταμίνη C

Στους άντρες που λαμβάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 200 mg βιταμίνης C, την οποία βρίσκουμε μεταξύ άλλων στο γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι και το ροδάκινο, παρατηρείται βελτίωση της γονιμότητας, συγκεκριμένα ως προς την ποσότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους. Σε μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος αντρών που λάμβαναν καθημερινά έως και 1.000 mg βιταμίνης C.


3. Αβοκάντο – Μονοακόρεστα λιπαρά & αντιοξειδωτικά

Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες παρατηρήθηκε βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας σε μια ομάδα αντρών χάρη στην κατανάλωση αβοκάντο (σε ποσότητα 68 γραμμαρίων). Το αβοκάντο συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος επειδή τα συστατικά του εμποδίζουν την απελευθέρωση βλαβερών ουσιών που προωθούν την εκδήλωση της φλεγμονής στον οργανισμό.


4. Ντομάτα – Λυκοπένιο

Οι άντρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη περίπου κατά 20% καταναλώνοντας τουλάχιστον 10 μερίδες του ζουμερού λαχανικού την εβδομάδα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη του 2014. Το λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στην ντομάτα, είναι αυτό που εκτιμάται ότι προστατεύει από την καταστροφή του DNA και των κυττάρων του προστάτη.

 

5. Φασόλια – Φυτικές ίνες

Οι άντρες που καταναλώνουν συστηματικά φασόλια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος, δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Μόλις μία μερίδα την ημέρα φάνηκε να μειώνει κατά 38% τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα οδήγησε και σε μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Η θετική επίδραση στην καρδιά οφείλεται πιθανότατα στην περιεκτικότητα των φασολιών σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης και άλλων τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.


6. Γιαούρτι – Προβιοτικά

Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ορισμένα γαλακτοκομικά, κυρίως γιαούρτια, προστατεύουν το γαστρεντερικό και ενισχύουν τη λειτουργία του. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία το 2005 έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που λάμβαναν σε καθημερινή βάση Lactobacillus reuteri, ένα προβιοτικό που ενεργοποιεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, έλλειψαν από τη δουλειά τους λόγω ασθένειας για 33% λιγότερες μέρες.

 

 


πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 367 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα