ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:02:23π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
20
Σεπτεμβρίου

Ποιες τροφές εξουδετερώνουν τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού

Είναι γνωστό πως το τσάι είναι ένα αφέψημα με... υπερδυνάμεις, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και όχι μόνο.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Pathology υποδεικνύει ότι το τσάι δεν πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένες τροφές, καθώς εξουδετερώνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

 

Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται όταν το συνδυάζουμε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, τα δημητριακά και οι φακές. Ο λόγος είναι ότι ο σίδηρος ενώνεται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και δεν τους επιτρέπει να δράσουν ως συνήθως.


Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τσαγιού και τροφών με σημαντική ποσότητα σιδήρου, στο πλαίσιο μελέτης σε πειραματόζωα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Τα νοσήματα αυτά χαρακτηρίζονται από τη χρόνια φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια, ο πόνος, η επίμονη κόπωση και η σημαντική απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα εκδηλώνουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, γι’ αυτό συχνά λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου.


Το τσάι, κυρίως το πράσινο, συνιστάται στους ασθενείς με ΦΝΕ, καθώς η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου (myeloperoxidase) που προωθεί την εκδήλωση της φλεγμονής.


Όταν όμως η επιγαλλοκατεχίνη λαμβάνεται ταυτόχρονα με το σίδηρο, δεσμεύεται με το μέταλλο κι έτσι δεν μπορεί να μπλοκάρει το ένζυμο.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 198 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα