ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:13:44μ.μ.
29
Μαρτίου

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουν οι διαβητικοί

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences καταδεικνύει ότι τα οφέλη του καφέ δεν περιορίζονται μόνο στα υγιή άτομα αλλά επεκτείνονται και στους ασθενείς με διαβήτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την κατανάλωση καφέ, καθώς το δημοφιλές ρόφημα φαίνεται πως συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αλλά και των επιπέδων ουρικού οξέος, με τους δύο δείκτες να επιδρούν θετικά στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 200 άτομα να πίνουν τρία με τέσσερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου (από ψημένους κόκκους καφέ και πικραλίδα) σε καθημερινή βάση για περισσότερο από 16 χρόνια. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 90 ήταν διαβητικοί και 48 εξ αυτών κατανάλωναν καφέ και πριν το ξεκίνημα της δοκιμής.

 

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων υπέδειξαν πτώση 5% κατά μέσο όρο στα επίπεδα σακχάρου και πτώση 10% κατά μέσο όρο στα επίπεδα ουρικού οξέος για τους μη διαβητικούς συμμετέχοντες κατά τη 16ετία.

 

Ωστόσο, η θετική επίδραση του καφέ στην ομάδα των διαβητικών φάνηκε να είναι πιο έντονη. Συγκεκριμένα, η πτώση στα επίπεδα του σακχάρου έφτασε το 20%, ενώ η πτώση στα επίπεδα του ουρικού οξέως ήταν σχεδόν 15% κατά μέσο όρο.

 

Δεδομένου ότι παλαιότερες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τη σχέση ανάμεσα στην αντίσταση στην ινσουλίνη (δηλ. την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί την ινσουλίνη) και το αυξημένο ουρικό οξύ, η συνδυαστική μείωση του σακχάρου και του ουρικού οξέος βοηθά ώστε να βελτιωθεί το προφίλ των ασθενών ως προς την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, σημειώνουν οι ερευνητές.

 

Από τα διάφορα βιοενεργά συστατικά του καφέ που πιθανώς έπαιξαν ρόλο ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές ξεχώρισαν μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 85 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα