ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 - 1:14:05π.μ.

banner468x60

26
Μαΐου

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η διατροφική τους σημασία στη δίαιτα του ατόμου

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία ενός ανθρώπου, ενώ συνδέονται κυρίως με τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία, άσθμα, άνοια αλλά και καρδιοπάθεια.

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει όμως ότι είναι δυνατό να προστατεύσουν και από τη λιστερίωση, μια επικίνδυνη μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Research in Microbiology, τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά αποδυναμώνουν το βακτήριο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), το οποίο προκαλεί την τροφιμογενή λοίμωξη.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Birgitte Kallipolitis από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, διαπίστωσαν ότι τα Ω-3 λιπαρά απενεργοποιούν τα γονίδια που ευθύνονται για τη λοιμογόνο δύναμη του βακτηρίου, καθιστώντας το ευάλωτο και επομένως ανίκανο να προκαλέσει ασθένεια και ευκολότερο να εξοντωθεί.

 

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα φυσικά, εντελώς ακίνδυνα και μάλιστα υγιεινά λιπαρά οξέα είναι δυνατό να καταστείλουν επικίνδυνα βακτήρια, όπως αυτό της λιστερίωσης» δηλώνει η Kallipolitis και προσθέτει: «Η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι διαπιστωθεί αν είναι δυνατό να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι όχι μόνο ενάντια στη λιστέρια αλλά και σε άλλα επικίνδυνα βακτήρια που επί του παρόντος παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά».

 

Η λιστερίωση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου θεωρούνται το μη παστεριωμένο γάλα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά γενικότερα ή τα αλλαντικά που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία. Μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης διατρέχουν οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

 

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους, τα οποία προέκυψαν έπειτα από δοκιμή των Ω-3 σε διάφορες συγκεντρώσεις σε συνθήκες εργαστηρίου, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στα ανθεκτικά μικρόβια.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 204 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα