×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
14
Ιουνίου

Τροφές-ασπίδα ενάντια στις γηραντικές επιπτώσεις του ήλιου

Η προστασία από τον ήλιο είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η χρήση αντηλιακού και καπέλου είναι δύο βασικά μέτρα πρόληψης των ηλιακών εγκαυμάτων και αποφυγής των γηραντικών επιπτώσεων που έχει η έκθεση στον ήλιο.


Εκτός από τα παραπάνω, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τις μέρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία κάποιες τροφές είναι απαραίτητες λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών τους.


Στα τρόφιμα που μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα συμπεριλαμβάνονται η λαχανίδα, η κόκκινη πιπεριά, το μαρούλι, το σπανάκι και το γλυκό καλαμπόκι.


Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ένα ή περισσότερα από τα εξής θρεπτικά συστατικά:


Λουτεΐνη

 

Είναι χρωστική ουσία που υπάρχει στις λαχανίδες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, το νεροκάρδαμο και το καλαμπόκι και μελέτες έχουν δείξει πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ιταλοί επιστήμονες χορήγησαν σε εθελόντριες λουτεΐνη με τη μορφή συμπληρώματος. Διαπίστωσαν ότι μέσα σε 12 εβδομάδες διπλασιάστηκε η φωτοπροστατευτική δραστηριότητα στο δέρμα τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και κατ' επέκταση μείωση των ρυτίδων.


Για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης, αρκεί η καθημερινή κατανάλωση 150 γραμμαρίων από τα παραπάνω τρόφιμα.

 

Λυκοπένιο

 

Έχει βρεθεί ότι μετά την έκθεση στον ήλιο μειώνονται τα επίπεδα του λυκοπενίου στο δέρμα κατά 46%! Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την ανάγκη αναπλήρωσης της ουσίας, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα (σε όλες τις μορφές, ακόμα και σε σάλτσες ή κέτσαπ), το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπ φρουτ.

 

Βήτα-καροτίνη

 

Η βήτα-καροτίνη είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα και μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωσή της επί 10 εβδομάδες μπορεί να προσφέρει στο δέρμα προστασία που ισοδυναμεί με δείκτη προστασίας από τον ήλιο 4.
Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη είναι το καρότο, η γλυκοπατάτα, το μάνγκο και το βερίκοκο, τα οποία περιέχουν την πορτοκαλί χρωστική ουσία βήτα-καροτίνη.

 

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 297 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)