ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:39:20μ.μ.
04
Απριλίου

Βιολογικά προϊόντα: Αλήθειες και Ψέματα

Βιολογικά ή συμβατικά; Είναι ένα ερώτημα που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ξανά και ξανά όταν πηγαίνουν για να αγοράσουν τρόφιμα.

Το πιο ευδιάκριτο όλων βέβαια είναι η τιμή! Βρίσκεται στο ράφι και τη βλέπουν όλοι. Όμως, η ποιότητα είναι κάτι που δε φαίνεται. Είναι κάτι που δεν μπορεί να δει ο καταναλωτής δια γυμνού οφθαλμού.


Είναι λοιπόν το βιολογικό γάλα καλύτερο για τα παιδιά μας; Είναι πιθανό το συνηθισμένο μαρούλι να φέρει παθογόνους μικροοργανισμούς; Πολλά τα ερωτήματα. Ισάριθμα σχεδόν με τα καταναλωτικά βρώσιμα προιόντα.


Αν αφήσουμε κατά μέρους, το εάν η βιολογική καλλιέργεια είναι καλύτερη για τον πλανήτη μας και εάν τα ζώα βιολογικής εκτροφής έχουν μια καλύτερη ζωή, καθώς και τη γεύση του τροφίμου –η οποία αποτελεί εντελώς υποκειμενικό και ευμετάβλητο παράγοντα-, αυτό που μένει να μας απασχολήσει είναι το ερώτημα, πια κάνουν καλό στον οργανισμό μας (ή έστω τη λιγότερη ζημιά); Τα βιολογικά ή τα συνηθισμένα τρόφιμα;


Είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι, αλλά και τα οφέλη, διαφέρουν από αγαθό σε αγαθό. Όμως οι επιστήμονες έλεγξαν, για τις ανάγκες μιας έρευνας, κάποια βασικά τρόφιμα. Το γάλα, τα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια.


Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν βρέθηκε πως:


- Το βιολογικό γάλα, αν και έχει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών ω-3, η διαφορά του από το συμβατικό, είναι τόσο μικρή και εξαιρετικά ευμετάβλητη, που τελικά δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην υγεία. Όσο για φάρμακα, φυτοφάρμακα, προσμείξεις ή ορμόνες δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο είτε το γάλα είναι οργανικό ή συμβατικό, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).


- Στα λαχανικά, αν και μπορεί να μην υπάρχει σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων, εκείνα της βιολογικής καλλιέργειας έχουν χαμηλότερα επίπεδα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, δεν υπάρχει καθολική συμφωνία σχετικά με τον κίνδυνο που τίθενται από αυτά.


- Για το κρέας, δε φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ βιολογικού και μη. Τα βόεια που τρέφονται με χορτάρι βέβαια, έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που τρώνε σιτηρά, εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων ω-3 λιπαρών. Όμως τα ποσοστά δεν είναι αρκετά σημαντικά για να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.


- Τα αυγά επίσης, δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, τέτοιες δηλαδή που να είναι ικανές να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συμβατικά ή βιολογικά.


- Για τα ψάρια, τέλος, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες, ώστε να μπορούν να συγκριθούν με επιστημονικά στοιχεία τα βιολογικά με τα συμβατικά ψάρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία μας.

 

 

πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 123 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα