ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:11:27π.μ.
21
Φεβρουαρίου

Υγεία καρδιάς: Τα 7 νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για ποσοστό 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως, με το 80% των θανάτων αυτών να αποδίδονται είτε στο έμφραγμα είτε στο εγκεφαλικό.

 

Για να μην πέσετε και εσείς θύμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων οφείλετε να πάρετε τα μέτρα σας. Βασικό μέρος της πρόληψης των καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι η επαρκής γνώση σχετικά με τους βασικούς δείκτες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

 

Δείτε ποια είναι τα νούμερα που πρέπει να γνωρίζετε και ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας για καθένα από αυτά.

 

1. Περίμετρος μέσης: Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια ακόμη και για τα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα. Έτσι, η περίμετρος της μέσης για τις γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 89 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες τα 101 εκατοστά.

 

2. Δείκτης μάζας σώματος: Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την καρδιά και συνδέεται με την υπέρταση και την αυξημένη χοληστερόλη. Ο δείκτης μάζας σώματος δεν πρέπει να ξεπερνά το 25. Δείτε εδώ πώς θα τον υπολογίσετε.

 

3. Αρτηριακή πίεση: Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 mmHg.

 

4. «Κακή» χοληστερόλη (LDL): H «κακή» χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας στην απόφραξη των αρτηριών. Η LDL δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/dl.

 

5. «Καλή» χοληστερόλη (HDL): H «καλή» χοληστερόλη βοηθά να «καθαρίσουν» τα αιμοφόρα αγγεία. Η HDL πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα 60 mg/dl.

 

6. Τριγλυκερίδια: Πρόκειται για ένα ακόμη είδος λιπαρών στο αίμα που συνδέεται με την καρδιοπάθεια. Τα τριγλυκερίδια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 150 mg/dl.

 

7. Ολική χοληστερόλη (LDL + HDL + 20% των τριγλυκεριδίων): Δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg/dl.

 

Πρέπει να μετράτε τους παραπάνω δείκτες τακτικά, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 161 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα