ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:58:24π.μ.
17
Φεβρουαρίου

Ακόμη πιο επικίνδυνο το κάπνισμα απ’ ό,τι νομίζαμε

Πέντε επιπλέον ασθένειες και παθήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν συνδεθεί με το κάπνισμα, πιστεύεται τώρα ότι προκαλούνται από τη βλαβερή για την υγεία αυτή συνήθεια.

Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και την πνευμονοπάθεια, μερικούς τύπους καρκίνου, τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τις καρδιακές προσβολές και το εγκεφαλικό είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη από επιστημονικές έρευνες.

 

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το κάπνισμα συνδέεται ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων, νεφρικής νόσου, εντερικών παθήσεων που προκαλούνται από ανεπαρκή ροή αίματος και καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις που προηγουμένως δεν αποδίδονταν στη χρήση τσιγάρου.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα υγείας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, τους οποίους παρακολούθησαν σχεδόν για 10 χρόνια.

 

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο -σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι σημαντικά υποτιμημένος.

 

Αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ εκτιμούν, ότι το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 480.000 ανθρώπους.

 

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει 21 ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων 12 τύπων καρκίνου, έξι κατηγοριών καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και πνευμονίας.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα νούμερα κυμαίνονται κοντά στα έξι εκατομμύρια, λαμβάνοντας υπόψη και τα θύματα του παθητικού καπνίσματος.

 

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους θανάτους που προκαλούνται από πέντε επιπλέον ασθένειες, οι οποίες –όπως υποστηρίζουν- συνδέονται στενά με το κάπνισμα.

 

Ο Dr Eric Jacobs, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, εκτιμά ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώνει περίπου 60.000 επιπλέον Αμερικανούς το χρόνο (σχεδόν το 13% από τους 480.000 θανάτους που αποδίδονται στη βλαβερή αυτή συνήθεια σε ετήσια βάση).

 

Αν τα νούμερα αυτά αναχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη θεωρία των αμερικανών ερευνητών, αυτό σημαίνει επιπλέον 780.000 θανάτους στον κόσμο εξαιτίας ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

 

«Η επιδημία του καπνίσματος είναι ακόμα σε εξέλιξη και υπάρχει ανάγκη να εκτιμηθεί πώς το κάπνισμα μάς βλάπτει ,ως κοινωνία μας, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ο Dr Brian Carter, επιδημιολόγος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) μιλώντας στους New York Times.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα