Εκτύπωση αυτής της σελίδας
18
Μαΐου

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Η απλή εξέταση που σώζει ζωές

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σχηματίζεται όταν η αορτή, η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, ξεπεράσει σε διάμετρο τουλάχιστον κατά 1,5 φορά τη μέση φυσιολογική της διάμετρο.

Το ανεύρυσμα είναι μια διεύρυνση σαν εξόγκωμα που δημιουργείται σε μια εξασθενημένη περιοχή της αορτής στην κοιλιά. Η πίεση του αίματος σε κάθε χτύπημα της καρδιάς πιέζει το εξασθενημένο τοίχωμα της αορτής κάνοντας το ανεύρυσμα να διευρύνεται περισσότερο.

 

Αν το ανεύρυσμα δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό, το τοίχωμα της αορτής συνεχίζει να εξασθενεί και το ανεύρυσμα συνεχίζει να μεγαλώνει.

 

Τελικά, γίνεται τόσο μεγάλο και το τοίχωμά του τόσο ανίσχυρο ώστε συμβαίνει ρήξη (σκάσιμο). Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, μια κατάσταση που είναι μοιραία στις περισσότερες περιπτώσεις.


Τα συμπτώματα του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής περιλαμβάνουν:

 

-Αίσθημα παλμών στην κοιλιά σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς.

 

-Πόνο στην κοιλιά ή στη μέση (οσφυϊκή χώρα). Αν ο πόνος είναι ξαφνικός και σοβαρός, μπορεί να ετοιμάζεται να συμβεί ή να έχει ήδη συμβεί ρήξη του ανευρύσματος.

 

-Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια και στα δάκτυλα περιοχές με μπλε χρώμα και πόνο, λόγω εμβολής συντριμμάτων αθηροθρομβωτικού υλικού από το ανεύρυσμα προς τα κάτω.


Η εξέταση

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας βρετανικής μελέτης ένα απλό υπερηχογράφημα μπορεί να σώσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να αποβιώσουν από ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

 

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων από το νοσοκομείο St. Richard's, υπέβαλε σε έρευνα 67.800 άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών με σκοπό την αξιολόγηση της χρήσης του υπερηχογραφήματος ως προληπτικής διαγνωστικής μεθόδου. Οι επιστήμονες έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση όσους είχαν ανεύρυσμα διαμέτρου μεγαλύτερης των τριών εκατοστών, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν σε χειρουργική επέμβαση εφόσον κρίθηκε απαραίτητο.

 

Ως αποτέλεσμα, η θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών της συγκεκριμένης ομάδας ήταν κατά 52% μικρότερη σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα.

 

Επιπλέον, μόλις το 6% των εν λόγω ανδρών απεβίωσε μετά τη χειρουργική επέμβαση σε σχέση με ποσοστό 37% των ασθενών που εισήχθησαν επειγόντως στο χειρουργείο έπειτα από κάποια επιπλοκή της νόσου.

 

Αναλύοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι αν το πρόγραμμα των υπερήχων εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα θα σώσει πληθώρα ανθρώπων, δίχως, μάλιστα, να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους. Η πλειονότητα δεν χρειάζεται θεραπεία, ενώ στην περίπτωση που απαιτείται επέμβαση, η θεραπεία θα γίνεται νωρίς λόγω της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 217 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)