×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Φεβρουαρίου

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για τη ζωή και την υγεία

Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου

σταματούν να αναπνέουν για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.


Αυτό συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και προσωρινά μπλοκάρουν τον αεραγωγό.


Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων μισοξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα. Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.


Η πάθηση διαγιγνώσκεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και ειδικά παιδιά και εφήβους.


Οι επιπτώσεις


Η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρκίνου.


Όπως έδειξε σχετική έρευνα οι πάσχοντες διατρέχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, καθώς και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο. Επιπλέον, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.


Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία, σε 397 ενήλικες εθελοντές, την πορεία της υγείας των οποίων παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ή εγκεφαλικού. Το 4,6% έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή υπνική άνοια, ενώ το 20,6% είχαν ήπια υπνική άπνοια.


Στη διάρκεια της 20ετίας, καταγράφηκαν 77 θάνατοι και 31 εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και 125 κρούσματα καρκίνου, με τους 39 από τους ασθενείς να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

 

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού, καρκίνου και θανάτου αφορούσε μόνο τους πάσχοντες από μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια.


Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την αποφρακτική υπνική άπνοια με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.


Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι το πρωί οι πάσχοντες αισθάνονται πάρα πολύ κουρασμένοι και έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.


Υπολογίζεται ότι το 7% των ανδρών και το 5% των ανδρών πάσχουν από αποφρακτική άπνοια στη διάρκεια του ύπνου.


Οι επιπτώσεις στα παιδιά


Η αποφρακτική άπνοια στα παιδιά επηρεάζει τον ύπνο και τη συμπεριφορά τους και μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία τους, όπως απώλεια βάρους, πνευμονία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.
Επίσης μπορεί να επιφέρει νευροψυχολογικές διαταραχές όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση, καθώς και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

 

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 76 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)