Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Δεκεμβρίου

Καρκίνος ωοθηκών: Ετήσιο αιματολογικό τεστ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων

Ένα διαγνωστικό τεστ αίματος που γίνεται σε ετήσια βάση μπορεί να περιορίσει κατά ένα πέμπτο περίπου (20%) τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς.

Οι όγκοι της συγκεκριμένης σχετικά σπάνιας μορφής καρκίνου –που αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος»– είναι συχνά θανατηφόροι, επειδή συνήθως ανακαλύπτονται με καθυστέρηση. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά, είναι εύκολο να παρερμηνευθούν. Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτήν παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τεστ για έγκαιρη διάγνωση. Η νέα μελέτη διάρκειας 14 ετών, μεταξύ άνω των 200.000 γυναικών ηλικίας 50 έως 74 ετών, δείχνει ότι η καθιέρωση ενός ετήσιου τεστ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν το ετήσιο τεστ.

 

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούσα Μενόν του University College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εισηγηθούν ένα τέτοιο τεστ σε μαζική κλίμακα και θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες μέσα στην επόμενη τριετία.

 

Το τεστ μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο μιας χημικής ουσίας της πρωτεΐνης CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες. Υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι –όπως συμβαίνει και με το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες– θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 88 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)