ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:55:57μ.μ.
23
Απριλίου

Εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες: Η ουσία που μειώνει τον κίνδυνο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.

Ισχαιμικό είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας της παρουσίας θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη από αρτηριοσκλήρυνση. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

 

Οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος διαθέτουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ παρατήρησαν μετά από μελέτη 14 ετών ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά περίπου 30% μικρότερες μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος.

 

Στο πλαίσιο της 14ετούς μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 43.732 άνδρες, ηλικίας από 49 έως 75 ετών, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις διατροφικές συνήθειές τους και στη σχέση των τελευταίων με την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκδηλώθηκαν 725 κρούσματα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εκ των οποίων τα 455 ήταν ισχαιμικά. Οι άνδρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος -οι μισοί εκ των οποίων λάμβαναν σε καθημερινή βάση περίπου 821 μικρογραμμάρια της βιταμίνης- είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 262 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος την ημέρα.

 

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε πως οι υψηλές δόσεις βιταμίνης B12 ελαττώνουν επίσης το ενδεχόμενο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κάτι που δεν αποδείχθηκε αντίστοιχα για τη βιταμίνη Β6.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 103 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα