ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 5:57:50μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
26
Δεκεμβρίου

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το γρήγορο τεστ με το παράθυρο

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμολογική αλλοίωση που παρατηρείται λόγω προχωρημένης ηλικίας και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η πάθηση επηρεάζει την κεντρική όραση, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα αντικείμενα θολά και να μην μπορούμε να διαβάσουμε ή να οδηγήσουμε.

 

Υπάρχουν δύο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: η υγρή (όταν συνοδεύεται από αγγειογένεση) και η ξηρή (χωρίς αγγειογένεση). Η πρώτη μορφή εξελίσσεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι η δεύτερη, και οι δύο όμως προξενούν προοδευτική βλάβη στην όραση, καθώς σταδιακά καταστρέφουν τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα, μια μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

 

Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τα πρώτα σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να προληφθεί η απώλεια της όρασης.

 

Ένα γρήγορο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι υποδεικνύει εάν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πρώιμες αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα.

 

Τι πρέπει να κάνετε

 

Κοιτάξτε το πλαίσιο ενός παραθύρου που βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά, καλύπτοντας αρχικά το δεξί μάτι και μετά το αριστερό, για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

 

Κανονικά θα πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε τις πλευρές του πλαισίου ως κάθετες και οριζόντιες παράλληλες γραμμές. Εάν οι πλευρές μοιάζουν να κλίνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω ή οι γραμμές φαίνονται αλλοιωμένες, καλό θα είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια πιο αναλυτική εξέταση.

 

Σύμφωνα με το χειρουργό-οφθαλμίατρο Ρόμπερτ Χάμιλτον, μία από τις πρώτες ενδείξεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η στρέβλωση των γραμμών.

 

Τα μάτια μας προσαρμόζονται σε μικρές αλλοιώσεις της όρασης, οπότε η εν λόγω στρέβλωση συνήθως δε γίνεται αντιληπτή στο πλαίσιο καθημερινών δραστηριοτήτων.

 

Ο Δρ Χάμιλτον επισημαίνει ότι ένα παράθυρο που αποτελείται από πολλά μικρά πλαίσια είναι ιδανικό γι’ αυτό το τεστ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κενό φύλλο του Excel, καθώς και αυτό αποτελείται από πολλά ορθογώνια κελιά.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 128 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα