Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Σεπτεμβρίου

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Τα πρώτα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού.

 

Τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τους επιστήμονες. Εικάζεται ότι οφείλεται στις έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ, οι γυναίκες που βιώνουν επίμονο πόνο κατά τον τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

 

Η μελέτη έγινε στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης, καθώς παρατηρείται παγκοσμίως αύξησης της επιλόχειας κατάθλιψης, η οποία συντελεί σε σημαντική νοσηρότητα και φτωχή νεογνική και μητρική υγεία.

 

Στόχος της τριτοετούς φοιτήτριας Γουέι Ντου (υπό την επίβλεψη των καθηγητών της) ήταν να μελετήσει την επίδραση του εμμένοντος πόνου του τοκετού στο σκορ της επιλόχειας κατάθλιψης.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 υγιείς γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδειο αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού των πρωτότοκων παιδιών της. Η ψυχολογική ευπάθεια αξιολογήθηκε βάσει των κλιμάκων PSS και PCS.

 

Η ερευνήτρια κατέγραψε τον επίμονο πόνο τοκετού και τα επίπεδα άγχους των επιτόκων σύμφωνα με την κλίμακα STAI μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης στην έκτη και όγδοη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη αξιολογήθηκε με την κλίμακα EPDS.

 

Συνολικά 138 γυναίκες (69%) τελικά συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Η συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, ήταν 5,8%. Οι ασθενείς με επίμονο πόνο είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης συγκριτικά με ασθενείς των οποίων ο πόνος είχε εξαλειφθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες από τοκετό.

 

Παράμετροι που σχετίζονταν με την επιλόχεια κατάθλιψη ήταν τα αυξημένα επίπεδα στρες, η μεγαλύτερη ευπάθεια στον πόνο κατά την περίοδο του τοκετού και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους στην έκτη και την όγδοη εβδομάδα μετά την γέννα.

 

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ευπάθεια στον πόνο και το άγχος κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και ο επίμονος πόνος του τοκετού ή το αυξημένο στρες μετά την γέννα, σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης» εξήγησε η Γουέι Ντου.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)