ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 2:34:42μ.μ.
26
Μαρτίου

Έρευνα: Αν έχετε νεύρα είναι πολύ πιθανό να έχετε τοξόπλασμα

Εκνευρίζεστε με το παραμικρό κάθε τρεις και λίγο; Φημίζεστε για τα νεύρα σας; Μπορεί να έχετε μολυνθεί από τοξόπλασμα, λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Οι μικροαναποδιές της καθημερινότητας προκαλούν την οργισμένη σας αντίδραση; Αν ναι, μπορεί ο εγκέφαλός σας να έχει μολυνθεί από το παράσιτο της γάτας, το τοξόπλασμα.

 

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι ενήλικες που πάσχουν από «διακοπτόμενη εκρηκτική διαταραχή» (intermittent explosive disorder, IED) - μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί εκρήξεις οργής και αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού για μικροπράγματα - είναι πολύ πιθανό να έχουν μολυνθεί από αυτό το εγκεφαλικό παράσιτο.

 

Το τοξόπλασμα αναπαράγεται στις γάτες και μεταφέρεται από τα περιττώματά τους. Μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης ωμού ή μισομαγειρεμένου φαγητού, το οποίο ήρθε σε επαφή με το εν λόγω παράσιτο. Η μόλυνση δεν αρρωσταίνει αυτόν που μολύνθηκε, αλλά σχηματίζει κύστες στον εγκέφαλό του, επιτρέποντας στο τοξόπλασμα να ζει εκεί εφ' όρου ζωής.

 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που έκαναν τη μελέτη, εξέτασαν 358 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι, όσοι πάσχουν από IED, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα. Επίσης όσοι είχαν το παράσιτο, εμφάνιζαν γενικότερα μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας. Οι επιστήμονες έχουν, ήδη, συσχετίσει την μόλυνση από τοξόπλσμα με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, εμφανίζουν, επίσης, πιο αργές αντιδράσεις κι έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης μωρών με προβλήματα υγείας.

 

Το παράσιτο μπορεί να απορρυθμίσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, είτε προκαλώντας υπερβολική ενεργοποίηση της περιοχής της αμυγδαλής (που ρυθμίζει τα συναισθήματα), είτε καταστέλλοντας τη δράση του εγκεφαλικού κέντρου του αυτοελέγγχου.

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το ένα τρίτο του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί κάποια στιγμή από το εν λόγω παράσιτο, αλλά είναι μάλλον υπερβολή να διώξει κάποιος την γάτα του για αυτόν τον λόγο...

 

 

πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 113 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα