ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:57:13π.μ.
10
Φεβρουαρίου

Καρκίνος & λόξιγκας: Η απίστευτη περίπτωση 35χρονου στις ΗΠΑ

Επί πέντε ημέρες ταλαιπωρούσε ο λόξιγκας έναν 35χρονο άνδρα από τη Νέα Υόρκη και τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για σύμπτωμα σοβαρού προβλήματος.

Ο λόξιγκας θεωρείται σε γενικές γραμμές ακίνδυνος, όμως δεν αποκλείεται να κρατήσει για μέρες ή και εβδομάδες. Στην περίπτωση αυτή, αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη νευρολογικής βλάβης, εγκεφαλικού, εγκεφαλικής βλάβης κ.α.

 

Ένα τέτοιο περιστατικό καταγράφεται από ομάδα γιατρών σε έκθεση που δημοσιεύεται στο BMJ Case Reports.

 

Ο 35χρονος ασθενής είχε επίμονο λόξιγκα επί πέντε ημέρες και οι εξετάσεις υπέδειξαν ότι η αιτία ήταν ένας όγκος που πίεζε το φρενικό νεύρο που διαπερνά τον αυχένα.

 

Το φρενικό νεύρο περνά ανάμεσα από την καρδιά και τους πνεύμονες και φτάνει μέχρι και το διάφραγμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αναπνοής, κάτι που εξηγεί τη σχέση λόξιγκα και καρκίνου στην περίπτωση του 35χρονου.

 

Ο λόξιγκας οφείλεται στους ακούσιους σπασμούς του διαφράγματος σε συνδυασμό με το στιγμιαίο κλείσιμο των φωνητικών χορδών. Οφείλεται συνήθως σε ασήμαντες αιτίες που παρακωλύουν τη ροή του αέρα, όπως ο βήχας, το γέλιο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού κ.α.

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, ένας καρκινικός όγκος στον εγκέφαλο ή το διάφραγμα μπορεί να εκδηλώνεται με το λόξιγκα ως σύμπτωμα, αν και τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.

 

Ο 35χρονος ασθενής εκδήλωσε επαναλαμβανόμενα επεισόδια λόξιγκα για πέντε συνεχόμενες ημέρες το 2014. Οι γιατροί χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή, όμως ο λόξιγκας επέμεινε. Ο ασθενής άρχισε στη συνέχεια να εκδηλώνει μούδιασμα στο αριστερό του χέρι και είχε τάση προς έμετο κι έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να τον υποβάλουν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.

 

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι ένα είδος καρκινικού όγκου που ονομάζεται αιμαγγειοβλάστωμα πίεζε τις ρίζες των νεύρων της αυχενικής μοίρας του 35χρονου. Οι ρίζες των συγκεκριμένων νεύρων ενώνονται με τα νεύρα που διαπερνούν το διάφραγμα και προκαλούν το λόξιγκα.

 

Το συγκεκριμένο είδος όγκου είναι συνήθως καλόηθες. Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά τον όγκο, χωρίς ο ασθενής να αντιμετωπίσει επιπλοκές ή να εκδηλώσει ξανά λόξιγκα.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι ο επίμονος λόξιγκας που δεν υποχωρεί με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης οφείλεται σχεδόν πάντα σε υποκείμενη παθολογία, οπότε πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 151 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα