ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:26:11μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
04
Ιουλίου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως μπορούν να προληφθούν εάν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.


Η προδιάθεση απέναντι στην επικίνδυνη νόσο είναι ως ένα βαθμό κληρονομική, αυτό όμως δε μας «καταδικάζει» απέναντι στον καρκίνο.
Μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας από τα παρακάτω επτά βήματα.


1. Αποχή από το κάπνισμα
Δε συνδέεται μόνο με τον καρκίνο στους πνεύμονες, αλλά και σε άλλα ζωτικά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, η μήτρα, τα νεφρά και το πάγκρεας. Ακόμη και για τους μη καπνιστές, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.


2. Ισορροπημένη διατροφή
Τα οφέλη της είναι ανεξάντλητα και φυσικά δεν περιορίζονται στην πρόληψη του καρκίνου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια, σε συνδυασμό με την αποχή από τα βλαβερά λιπαρά και τη συνετή κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά από τα μέτρα που έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.


3. Γυμναστική
Βοηθά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους, όμως αποτελεί και μεμονωμένο μέτρο πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού και τον ορθοκολικό καρκίνο. Ο ελάχιστος προτεινόμενος χρόνος άσκησης για τους ενήλικες είναι τα 150 λεπτά την εβδομάδα.


4. Αντηλιακή προστασία
Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό. Είναι γνωστό πως πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 κάθε εποχή του χρόνου και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.


5. Ανοσοποίηση
Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ενάντια στην ηπατίτιδα Β (αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι) και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου στα γεννητικά όργανα).


6. Ασφαλές σεξ
Δύο εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως οφείλονται σε λοίμωξη, κυρίως λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης στο σεξ. Η λοίμωξη από τον HIV ή τον HPV αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον πρωκτό, το συκώτι και τους πνεύμονες.


7. Συστηματικός προληπτικός έλεγχος
Η αυτοεξέταση και τα εξειδικευμένα τεστ συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό, οι πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης είναι περισσότερες, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και ο κίνδυνος μετάστασης των καρκινικών κυττάρων σε άλλα όργανα.


Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 336 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα