Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Δεκεμβρίου

Κολικός νεφρού: Τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι πέτρες στους νεφρούς (νεφρική λιθίαση, ή νεφρολιθίαση) είναι μικρές, σκληρές μάζες από μεταλλικά και όξινα άλατα μετάλλων που σχηματίζονται στο εσωτερικό των νεφρών.

Ο κολικός νεφρού είναι ο έντονος πόνος που οφείλεται στην παρουσία λίθων στους νεφρούς. Οι πέτρες στους νεφρούς έχουν πολλές αιτίες και μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, από τα νεφρά μέχρι και την ουροδόχο κύστη. Πιο συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα γίνονται πιο πυκνά (χάνουν ποσότητα νερού), κάτι που επιτρέπει στα μέταλλα να κρυσταλλώσουν και να δημιουργήσουν μικρές μάζες.



Κολικός νεφρού: Συμπτώματα

Μια πέτρα στα νεφρά είναι πιθανό να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να κινηθεί μέσα στο νεφρό ή να περάσει στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό και την ουροδόχο κύστη. Σε εκείνο το σημείο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα:



- Οξύς κάτω από τα πλευρά, προς το πίσω μέρος
- Πόνος που “εξαπλώνεται” στην κάτω κοιλιακή χώρα και στη βουβωνική χώρα
- Πόνος που “έρχεται κατά κύματα” και κυμαίνεται σε ένταση
- Πόνος κατά την ούρηση
- Ροζ, κοκκινωπά ή καφέ ούρα
- Θολά και δυσώδη ούρα
- Ναυτία και έμετος
- Συνεχής ανάγκη για ούρηση
- Ούρηση πιο συχνά απ' ό,τι συνήθως
- Πυρετός και ρίγη, αν υπάρχει μόλυνση
- Μικρές ποσότητες ούρων


Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στους νεφρούς μπορεί να αλλάξει σημείο εστίασης και ένταση, καθώς η πέτρα μετακινείται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.



Κολικός νεφρού: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τις πέτρες στους νεφρούς ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της πέτρας και την αιτία.

Μικρές πέτρες με ελάχιστα συμπτώματα

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Τις περισσότερες φορές θα διέλθουν από το ουροποιητικό σύστημα και θα τις αποβάλλει ο οργανισμός με λίγη “βοήθεια” από:

- Πόσιμο νερό: Πίνετε 2-3 λίτρα την ημέρα για να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα. Αυτό θα συμβεί όταν πλέον παράγετε καθαρά ή σχεδόν διαυγή ούρα.
- Αναλγητικά: Το να αποβάλλετε με φυσικό τρόπο μια μικρή πέτρα μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία. Για την ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη ή ναπροξένη.
- Ιατρική θεραπεία: Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να αποβάλλετε την πέτρα.



Μεγάλες πέτρες που προκαλούν έντονα συμπτώματα

- Ηχητικά κύματα που σπάνε τις πέτρες: Η εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα (extracorporeal shock wave lithotripsy - ESWL) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει ισχυρές δονήσεις που σπάνε τις πέτρες σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να αποβάλλετε στα ούρα σας.
- Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πολύ μεγάλης πέτρας: Μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική νεφρολιθοτομή περιλαμβάνει την χειρουργική εξαγωγή μιας πέτρας στα νεφρά, χρησιμοποιώντας μικρά τηλεσκόπια και όργανα που εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής στην πλάτη σας.
- Χειρουργική επέμβαση στον παραθυρεοειδή αδένα: Μερικές πέτρες φωσφορικού ασβεστίου δημιουργούνται από κακή λειτουργία των παραθυρεοειδών αδενών. Όταν αυτοί οι αδένες παράγουν πάρα πολύ παραθυρεοειδή ορμόνη (υπερπαραθυρεοειδισμός) τα επίπεδα του ασβεστίου μπορεί να αυξηθούν τόσο πολύ, ώστε να σχηματιστούν πέτρες στους νεφρούς. Η επέμβαση αυτή στον αδένα σταματά τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.


Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια φαρμακευτική θεραπεία που σταματάει την υπερπαραγωγή της παραθυρεοειδούς ορμόνης.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)