ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:22:55π.μ.
26
Νοεμβρίου

Κορωνοїός ( COVID- 19) από τον Δρ. Θεόδωρο Ντόλατζα

Oι κορωνοїοί είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικιλία συμπτωμάτων στον άνθρωπο.

Το 2019 εντοπίσθηκε στην πόλη Wuhan στην Κίνα ο κορωνοїός που ονομάσθηκε covid-19 έκτοτε λόγω μεταλλάξεων του ιού covid-19 από το 2020 και μετά θα εντοπισθούν και άλλοι κορωνοїοί με αποτέλεσμα να ονομασθούν covid-20,21,22 κ.λ.π. όπως άλλωστε έγινε και με τους ιούς της γρίπης τύπου Α, Β, Ν1, SARS- COV-2 κ.α. Ήδη από το 2003 έχω γράψει για την άτυπη πνευμονία ( SARS) που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τον covid-19.


Ο ιός( covid-19) μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τις ρινικές εκκρίσεις του ασθενούς ή του φορέα ( ασυμπτωματικοί φορείς). Έχουν υπολογισθεί από ερευνητές ότι το 20% των φορέων είναι τελείως ασυμπτωματικοί. Για να κολλήσουμε θα πρέπει να έχουμε στενή επαφή με τον πάσχοντα ή με τον φορέα. Ο ιός μπορεί να "ζήσει" και να είναι μεταδοτικός ακόμα και σε μολυσμένες επιφάνειες; ( ρούχα, χειρολαβές, καρέκλες κ.α). Ύποπτα άτομα χαρακτηρίζονται ασθενείς με πυρετό και βήχα που ταξίδεψαν σε περιοχές με επιδημία.


Η επώαση μπορεί να κρατήσει από 1-14 ημέρες.


Η ασθένεια ξεκινάει ως γριπώδη συνδρομή με πόνους στους μυς, αρθρώσεις, πυρετό ( 37.5ο- 39ο c) με ξερό βήχα, πονόλαιμο, ανοσμία, αγευσία, δυσκολία στην αναπνοή . Όταν η οξυγόνωση του αίματος ( PO2 κάτω του 72%), η ακτινογραφία θώρακος δείχνει εικόνα πνευμονίας και η δύσπνοια είναι έντονη, απαιτείται μηχανική υποστήριξη και μετά από την κρίση του Ιατρού διασωλήνωση. Η επιβεβαίωση γίνεται με το μοριακό test.


Σήμερα υπάρχουν πολλά αντιικά φάρμακα, κορτιζονούχα, αντισώματα ( μονοκλωνικά), χλωροκίνη κ.α. που βοηθούν τους ασθενείς. Τελευταία ( 2020) στην φαρέτρα των Ιατρών έχει δοθεί το Avigon, Ιαπωνικό φάρμακο που υπόσχεται πολλά. Ένα μεγάλο ποσοστό αναρρώνει πολύ καλά, αλλά και ένα ποσοστό χάνει την μάχη με την ζωή, ιδίως τα ηλικιωμένα άτομα με διαβητοπάθεια, καρδιοπάθεια, ΧΑΠ, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινοπαθείς, καπνιστές κ.α. ( Ευπαθείς ομάδες). Τα παιδιά και τα νεαρά άτομα αναρρώνουν πολύ καλά και με καλή πρόγνωση.


Μέχρι να βγει το εμβόλιο ( αρχές του 2021) και να γίνει η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες ( ψάρια, ελαιόλαδο, ρόδι, κρεμμύδια, αγκινάρα, Αλόη Βέρα κ.α.) ήπια άσκηση, όχι stress, όχι κάπνισμα, αποφυγή πολυκοσμία ( συνωστισμός), χρήση μάσκας κ.α.


Προληπτικά μέτρα ( Απαραίτητη η μάσκα) για τον covid-19.


1. Αποφυγή δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους που βρίσκονται πολλά άτομα όπως: Δεξιώσεις, συνέδρια, γάμοι, πολιτιστικές ή πολιτικές συγκεντρώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι, εκκλησιασμός, μεταφορικά μέσα όπου υπάρχει υπερβολικός συνωστισμός.


2. Αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρα με μάσκα ή 7 μέτρα χωρίς μάσκα.


3. Αντισηπτικό και καθαρισμός χεριών, χειρολαβών, καθισμάτων, μολυβιών, πληκτρολογίων, τηλεφώνων κ.α.


4. Αερισμός των χώρων που εργαζόμαστε ή κατοικούμε.


5. Αποφυγή σε ασανσέρ με πολλά άτομα. Απολύμανση κουμπιά ανελκυστήρων ή κουδουνιών εισόδου.


6. Μην πλησιάζουμε ( χωρίς μάσκα) παιδιά με πυρετό, βήχα, καταρροή, απώλεια γεύσεις ή όσφρησης, πονόλαιμο, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ανορεξία, ναυτία, εμετό, κακοδιαθεσία.


7. Συμβουλευτείτε Ιατρό στις περιπτώσεις που το παιδί σας ή εσείς έχει δυσκολία αναπνοής, σύγχυση, πόνο στο στήθος, υπνηλία, κούραση αδικαιολόγητη.


8. Εάν είμαστε θετικοί ( ασυμπτωματικοί) να αποφεύγουμε επαφές με τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, υπέρβαροι, καπνιστές, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ( μεταμοσχεύσεις κ.α.)


9. Αποφεύγετε τοβ συνωστισμό στα εξωτερικά Ιατρεία, σε δημόσιους χώρους ( π.χ. Τράπεζες). Αποφεύγετε τις επισκέψεις στα Νοσοκομεία εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

 

 

ACADOL8

 

 

Δρ Θεόδωρος Ντόλατζας
Ιατρό- Τ. Δ/ντη Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία
Ζωγράφου 5/10/2020

Διαβάστηκε 481 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα