ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:57:18μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
01
Μαρτίου

Κρυολόγημα & ίωση: Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να είστε προστατευμένοι

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον οργανισμό, καθιστώντας τον ευάλωτο στους ιούς του κρυολογήματος.

Είναι χρήσιμο λοιπόν, αν θέλετε να προστατευτείτε από τις ιώσεις, να κοιμάστε αρκετά.


Πείραμα κατά το οποίο μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος 153 υγιείς εθελοντές, έδειξε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων.


Έλλειψη ύπνου θεωρείται το να κοιμάται κάποιος λιγότερο από 7 ώρες το 24ωρο.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στις ΗΠΑ, κατέγραψαν επί 14 ημέρες τον ύπνο ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 37 χρόνια.


Στην επόμενη φάση της μελέτης έσταξαν ένα διάλυμα που περιείχε ρινοϊό στη μύτη των εθελοντών και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων τους πήραν ρινικά δείγματα.
Περίπου ένα μήνα μετά από την έκθεσή τους στον ιό, τους πήραν και δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν εάν είχαν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν την μόλυνση.


Ο ρινοϊός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους υπαίτιους των κοινών κρυολογημάτων.

 

Όπως έδειξε η ανάλυση των δειγμάτων, σχεδόν όλοι οι εθελοντές μολύνθηκαν από τον ρινοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα σε αυτόν. Συμπτώματα κρυολογήματος, όμως, εκδήλωσαν ο ένας στους τρεις.


Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσουν (μεταξύ αυτών την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την φυλή και το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν για 8 ή περισσότερες ώρες.


Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όσοι έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 206 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα