ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:51:37μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
29
Μαΐου

Οι 5 ασθένειες που «μιμούνται» την άνοια

Οι αυξανόμενοι δείκτες άνοιας στο σύγχρονο κόσμο, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη σύγχυση και την απώλεια μνήμης, πολλές φορές καθιστούν την ακριβή διάγνωση πρόκληση για τους ειδικούς.

Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι ότι περισσότερες από 100 διαφορετικές διαταραχές μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα όμοια με αυτά της άνοιας.
Αρκετές από αυτές είναι ακίνδυνες και αντιμετωπίζονται εύκολα, χωρίς να προκαλούν μακροχρόνιες επιπλοκές.


Δείτε ποιες είναι οι 5 παθήσεις που συχνά «μιμούνται» την άνοια.


1. Υδροκεφαλία με φυσιολογική πίεση (normal pressure hydrocephalus - NPH)


Η αδύναμη μνήμη και η δυσκολία διεκπεραίωσης απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να οφείλεται στη σταδιακή συσσώρευση νωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το οίδημα και την υπέρμετρη πίεση που μπορεί να καταστρέψει τους εγκεφαλικούς ιστούς. Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της πάθησης είναι η δυσκολία στη βάδιση αλλά και η έλλειψη συγκέντρωσης, η πνευματική σύγχυση και η συχνοουρία. Η υδροκεφαλία αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, συγκεκριμένα με την τοποθέτηση ενός μικρού εμφυτεύματος που απομακρύνει το υγρό.


2. Κατάθλιψη


Είτε οφείλεται στο μακροχρόνιο στρες είτε σε κάποια τραυματική εμπειρία, η κατάθλιψη αποτελεί μάστιγα των καιρών μας. Επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και τη συλλογιστική σκέψη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Σε ένα άτομο με κατάθλιψη, δυσλειτουργούν οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Βασική διαφορά μεταξύ άνοιας και κατάθλιψης είναι η βαθιά θλίψη που χαρακτηρίζει την ψυχική νόσο. Ένα άτομο με άνοια πολλές φορές δε συνειδητοποιεί τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, και ίσως παρουσιάσει τάσεις απομόνωσης, όμως δε νιώθει απαραίτητα λύπη.


3. Ουρολοίμωξη


Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ουρολοίμωξη πολλές φορές δεν εκδηλώνεται με τυπικό σύμπτωμα τον πυρετό ή τον πόνο. Αντιθέτως, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, σύγχυση, ζάλη, νευρικότητα, ακόμη και παραισθήσεις. Λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού αλλά και των μυών του ουροποιητικού, οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνά συσσώρευση ούρων στην κύστη τους. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται βακτήρια που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποστέλλει και να λαμβάνει σήματα. Η σύγχυση και το παραλήρημα μπορεί να είναι οι μοναδικές ενδείξεις της ουρολοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αντιβιοτικά, η ισορροπημένη διατροφή και η ξεκούραση αρκούν για να αντιστραφούν τα συμπτώματα.


4. Διαταραχές του θυρεοειδούς


Συνήθη συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός) είναι η κόπωση, η κακή διάθεση, η μερική απώλεια μνήμης και οι έντονες ανησυχίες. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει μια ορμόνη που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία κάθε επιμέρους συστήματος του οργανισμού μας. Τόσο οι υπερβολικές όσο και οι πολύ μικρές ποσότητες της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα όμοια με αυτά της άνοιας.


5. Διαβήτης


Ο οργανισμός μας χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες γλυκόζης ώστε τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργούν σωστά. Η υπέρμετρη παραγωγή ή η έλλειψη γλυκόζης προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα αυτά να στερούνται την ενέργεια που χρειάζονται για να δημιουργήσουν νέους νευρώνες. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια μνήμης, η σύγχυση, η ευερεθιστότητα και η έλλειψη συγκέντρωσης.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 408 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα