Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Μαΐου

Οστεοαρθρίτιδα: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι

Η οστεοαρθρίτιδα σε αρχικό στάδιο δεν εκδηλώνεται με τον πόνο στα γόνατα ή στις αρθρώσεις γενικότερα, αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, τα άτομα που εκδηλώνουν «τρίξιμο» στα γόνατα αλλά όχι απαραίτητα πόνο είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει τις πρώτες αλλοιώσεις που χαρακτηρίζουν την πάθηση.

 

Από τους συμμετέχοντες που εκδήλωσαν οστεοαρθρίτιδα σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη της μελέτης, ποσοστό πάνω από 75% δήλωσαν ότι δεν εκδήλωναν πόνο στα γόνατα, αν και οι εξετάσεις τους υπέδειξαν τις πρώτες ενδείξεις της εκφυλιστικής πάθησης. Αντί για πόνο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα γόνατά τους έκαναν διάφορους ήχους, όπως τριξίματα ή κρακ όταν έκαναν κάποια κίνηση.

 

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ήχοι στα γόνατα κατά την κίνηση πρέπει να θεωρούνται «καμπανάκι» για την οστεοαρθρίτιδα.

 

«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι τα άτομα που δηλώνουν ήχους στα γόνατα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν και πόνο σε διάστημα ενός έτους σε σύγκριση με άτομα που δεν αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα» επισημαίνει η Δρ Γκρέις Λο, βασική συντάκτρια της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ των ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ, η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Εμφανίζεται όταν ο χόνδρος (το μαλακό περίβλημα της άρθρωσης) αρχίζει να φθείρεται ή να πρήζεται. Όσο προχωρά η πάθηση, φθείρεται όλο και περισσότερο ο χόνδρος ή και το υποκείμενο οστό. Στο τελικό στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, ο χόνδρος έχει διαλυθεί εντελώς, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας στον πάσχοντα ισχυρούς πόνους.

 

Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο το Ίδρυμα αναφέρει πως η πάθηση είναι συχνότερη στα άτομα 65 ετών και άνω. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, το ιστορικό τραυματισμού σε άρθρωση, η υπέρχρηση άρθρωσης, η αδυναμία των μυών του μηρού και η κληρονομικότητα.

 

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις προς αντιμετώπιση του πόνου.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 275 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)