ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 12:46:54μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
01
Μαρτίου

Οστική πυκνότητα & μνήμη: Πώς συνδέονται

Η χαμηλή οστική πυκνότητα συχνά συνδυάζεται με εξασθένηση της μνήμης στους ηλικιωμένους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλή οστική πυκνότητα μπορούν γενικά να θυμούνται πιο εύκολα λέξεις που είχαν ακούσει λίγο νωρίτερα.


Και τα δύο φαινόμενα επηρεάζονται από τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στον οργανισμό.

 

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε εξετάσεις οστικής πυκνότητας και σε τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν 4.300 ηλικιωμένοι Αμερικανοί. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το δείκτη οστικής πυκνότητας.

 

Στις γυναίκες, η συχνότητα των προβλημάτων μνήμης στις πέντε ομάδες ήταν 8,3%, 5,7%, 5,2%, 5% και 3,3%, κατά σειρά αύξουσας οστικής πυκνότητας, ενώ στους άνδρες 11,5%, 7,2%, 8,4%, 6,3% και 5,9% αντίστοιχα.


Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη και την οστική πυκνότητα -όπως το φύλο και η ηλικία- και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στην ομάδα με την υψηλότερη οστική πυκνότητα είχαν 44% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν εξασθένηση της μνήμης.


Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα μακροχρόνιας έκθεσης σε οιστρογόνα ίσως είναι βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της λεκτικής μνήμης με το πέρασμα των χρόνων.


Η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για την ιατρική παρακολούθηση των ηλικιωμένων, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές η εξασθένηση της λεκτικής μνήμης θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους δείκτες πρόβλεψης για τη μελλοντική ανάπτυξη άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ.

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 192 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα