ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:21:27π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
26
Μαΐου

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι συχνό πρόβλημα σε πολλές γυναίκες. Μία στις δύο γυναίκες έχουν πόνο τις 1-2 πρώτες μέρες του κύκλου. Συνήθως ο πόνος είναι ήπιος.

PENNY LAZOGEORGOUΣε ένα ποσοστό 20% των γυναικών ο πόνος είναι τόσο δυνατός που εμποδίζει τις γυναίκες να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Αυτός ο δυνατός πόνος ονομάζεται δυσμηνόρροια. Σε μερικές γυναίκες όμως, η δυσμηνόρροια εμφανίζεται κάθε μήνα και πολλές φορές επιβαρύνεται και από το δυσμηνορρυσιακό σύνδρομο στο οποίο παρατηρείται πονοκέφαλος, ναυτία, ζάλη, έμετος, εφίδρωση και κακή γενική κατάσταση. Στις γυναίκες αυτές, η δυσμηνόρροια δεν χαρακτηρίζεται σαν σύνδρομο οξέος πόνου, αλλά σαν μια χρόνια κατάσταση, η οποία συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη.


Στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονές του ουρογεννητικού συστήματος και άλλες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν. Εάν αυτές αποκλειστούν, τότε η δυσμηνόρροια χαρακτηρίζεται πρωτοπαθής και αντιμετωπίζεται σαν σύνδρομο οξέος ή χρόνιου πόνου ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητά της. Η αιτιολογία της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας δεν είναι απόλυτα σαφής. Πιστεύεται όμως ότι οφείλεται στην αθρόα απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες απελευθερώνονται από τα κύτταρα του αποσπώμενου ενδομητρίου και προκαλούν συσπάσεις στο μυομήτριο με συνοδό ισχαιμία και ευαισθητοποίηση των νευρικών απολήξεων.


Παράγοντες κινδύνου


• Η κληρονομικότητα, η πρώιμη ήβη συχνά συνδέονται με την εμφάνιση των πόνων της περιόδου.
• Άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση δυσμηνόρροιας είναι το άγχος, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

 

Θεραπεία


Τα απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη, τα σπασμολυτικά και οι θεραπείες χαλάρωσης αποδεικνύονται χρήσιμα μέτρα σε ήπιες καταστάσεις. Η συσχέτιση της δυσμηνόρροιας με τα επίπεδα των προσταγλανδινών, οδήγησε στην εφαρμογή των ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Ωστόσο, η χρόνια χρήση τους περιορίζεται από τις παρενέργειες που προκαλούν. Η εισαγωγή των νεώτερων εκλεκτικών cox-2 αναστολέων είναι πολύτιμη, γιατί προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες. Η ασπιρίνη είναι λιγότερο δραστική από τα υπόλοιπα ΜΣΑΦ και δεν συνιστάται λόγω της αντιαιμοπεταλιακής της δράσης, η οποία αυξάνει την αιμορραγία.
Για την ανακούφιση από τους σπασμούς μπορεί να χορηγηθεί υοσκίνη (Buscopan) 2 δισκία 4 φορές την ημέρα, μαζί με ένα αντιφλεγμονώδες. Η υοσκίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας και μυασθένεια. Επίσης, χρειάζεται προσοχή σε ασθενείς που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό και καρδιακά προβλήματα. Ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να εκδηλωθούν είναι η ξηροστομία, οι διαταραχές της όρασης και η δυσκοιλιότητα.


Συμπληρωματικές θεραπείες


•Αντισυλληπτικά
Ελέγχουν την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου και κατ’ επέκταση την παραγωγή προσταγλαδινών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος, λιγότερες συσπάσεις και κατά συνέπεια λιγότερος πόνος. Όταν σταματήσει η χορήγηση τους σταματά και η δράση τους.
• Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν δρόγες με οιστρογόνο δράση:
 Cimicifuga racemosa (Black cohosh),
 Angelica sinensis (Dong-quai),
 Medicago sativa (Alfalfa, μηδική),
 Vitex agnus-castus (Chasteberry, λυγαριά),
 Glycine max (Soybean, σόγια),
 Salvia sclarea (φασκόμηλο),
 Trifolium pretense (Red clover, κόκκινο τριφύλλι),
 Dioscorea villosa (Wild yam),
 Cupressus sempervirens (κυπαρίσσι),
 Glycyrrhiza glabra (Licorice, Γλυκόριζα),
 Oenothera biennis (Evening Primrose, Νυχτολούλουδο),
 την Pueraria mirifica, και την συγγενική της Pueraria lobata (Kudzu)

 

Πέννυ Λαζογεώργου

Φαρμακοποιό,MSc

Διαβάστηκε 1421 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα