ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:45:57π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
02
Μαΐου

Σε ποια προβλήματα υγείας παραπέμπουν τα διαφορετικά χρώματα ούρων

Μία από τις πιο αξιόπιστες ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας, την οποία μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε στο σπίτι, είναι η απόχρωση των ούρων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, γιατροί από την Κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα γράφημα με όλες τις πιθανές αποχρώσεις, καθώς και τι μαρτυρούν για την κατάσταση της υγείας μας.


Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει πώς τα ούρα μπορούν να ποικίλλουν από το χρώμα του κεχριμπαριού ή του μελιού έως το ανοιχτό χρώμα του σταχυού. Αρχικά, η έλλειψη χρώματος (διαφανή ούρα) υποδεικνύει ότι πίνουμε πολύ νερό και μάλλον πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες. Το ανοιχτό χρώμα του σταχυού είναι φυσιολογικό και υποδεικνύει καλή υγεία και ενυδάτωση. Φυσιολογικό είναι επίσης και το διαφανές κίτρινο χρώμα.


1
Το δεύτερο γράφημα παρουσιάζει πιο σκούρες αποχρώσεις των ούρων. Το σκούρο κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι πρέπει σύντομα να πιούμε νερό, ενώ το χρώμα του κεχριμπαριού/μελιού δείχνει ότι λείπει αρκετό νερό από το σώμα.
Το σκούρο καφετί χρώμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια πάθηση στο συκώτι ή σοβαρή αφυδάτωση. Θα πρέπει να συμβουλευθούμε το γιατρό μας εάν τα συμπτώματα επιμείνουν.


Τα ροζ ή κοκκινωπά ούρα μπορεί να οφείλονται σε κάτι που φάγαμε (παντζάρια, μύρτιλλα, ρήο) ή να υποδεικνύουν ότι υπάρχει αίμα.


Το αίμα στα ούρα δεν είναι πάντοτε ύποπτο, αλλά μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφροπάθειας, όγκου, λοίμωξης του ουροποιητικού, προβλημάτων του προστάτη κ.α. Ακόμη, μπορεί να είναι σύμπτωμα δηλητηρίασης από μόλυβδο ή υδράργυρο.


Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης ή παθήσεων στο συκώτι και τη χολή. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας βαφής από τα τρόφιμα που καταναλώσαμε.


2
Οι γιατροί της κλινικής τονίζουν ότι δεν υπάρχουν μωβ ούρα!
Τέλος, εάν τα ούρα αφρίζουν μπορεί να είναι σημάδι υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ή κάποιας πάθησης στα νεφρά.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων είναι τα φάρμακα, τα καθαρτικά, η χημειοθεραπεία και οι βαφές.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 117 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα