ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020 - 11:19:53μ.μ.

banner468x60

04
Ιανουαρίου

Τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν από το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας

Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (ΣΣΑ) είναι η συνηθέστερη τροφική αλλεργία στους ενήλικες, όμως λίγοι γνωρίζουν τις αιτίες που το προκαλούν, τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο εάν σας έχει τύχει ποτέ να φάτε ένα φρέσκο προϊόν, για παράδειγμα ένα καρότο ή ένα ροδάκινο, και λίγο αργότερα να νιώσετε μούδιασμα στα χείλη ή πρήξιμο στη γλώσσα.

 

Το ΣΣΑ εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με εποχικές αλλεργίες, ιδίως σε όσους έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένους τύπους γύρης. Στα άτομα με διαπιστωμένη εποχική αλλεργία, ορισμένες τροφές αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως αλλεργιογόνα λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν. Το ΣΣΑ πυροδοτείται από τροφές που παρουσιάζουν ομοιότητες με κάποιους τύπους γύρης. Συνήθη ζεύγη είναι η γύρη των δέντρων και το ακτινίδιο ή το καρύδι, η γύρη της χλόης και το πεπόνι ή η τομάτα. Ορισμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μήλα, το σέλινο, το καρότο και η πιπεριά είναι επίσης τροφές που προκαλούν συχνά κρίση του ΣΣΑ.

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του ΣΣΑ είναι η φαγούρα και/ή το πρήξιμο στον λαιμό, στο στόμα, στη γλώσσα και στα χείλη και τυπικά εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση κάποιου από τα παραπάνω τρόφιμα.

 

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί πλήρως η αλλεργική αντίδραση είναι η αποχή από την κατανάλωση των τροφών που την προκαλούν. Η απομάκρυνση της φλούδας και το μαγείρεμα μερικές φορές μετριάζουν την ένταση των συμπτωμάτων.

 

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης των συμπτωμάτων.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 100 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα