ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:00:13μ.μ.
31
Ιανουαρίου

Ο βελονισµός είναι ένα ολοκληρωµένο σύστηµα ιατρικής επιστήµης. Έχει δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας νόσων και συµπτωµάτων.

THEODOROS-DOLATSASΣτην Ευρώπη ο αριθµός των βελονιστών υπερβαίνει τις 80.000. Το 90% των κλινικών πόνου στην Αγγλία περιλαµβάνουν τον βελονισµό. Η θεωρητική του υπόσταση και τα αποτελέσµατα του ερµηνεύονται και αποδεικνύονται σήµερα µε σύγχρονες εργαστηριακές µεθόδους. Η παραδοσιακή θεωρία του βελονισµού στηρίζεται στο γεγονός ότι στο ανθρώπινο σώµα υπάρχει η ζωική ενέργεια µε την µορφή «Γιν» και «Γιανγκ». Η ενέργεια αυτή πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία για να έχουµε φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώµατος.

 

Ο βελονισµός έχει σαν στόχο και επιτυγχάνει την ισορροπία της ενέργειας «Γιν-Γιανγκ» µε αποτέλεσµα την αποκατάσταση της υγείας. Σήµερα έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι µ ε το βελονισµό ενεργοποιούνται διάφορες ουσίες στο σώµα µας όπως ενδορφίνες, A.C.T.H., σεροτονίνη, ντολαµίνη, δυνορφίνη, εγκεφαλίνες, σωµατοστατίνη, νοραδρεναλίνη GABA(γ- αµινοβουτυρικό οξύ) και έτσι επέρχεται νευροφυσιολογική ή οργανική αυτορρύθµιση που έχει σαν αποτέλεσµα τη θεραπεία νόσων ή συµπτωµάτων. Αυτό σηµαίνει ότι µε το βελονισµό ενεργοποιούνται οι ίδιες το ανθρώπου δυνάµεις για την αντιµετώπιση των ασθενειών, προληπτικά ή θεραπευτικά.

 

Ο βελονισµός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα (αυξάνει τα φαγοκύτταρα, Τ-κύτταρα IgA, IgE, IgG, κυτταροτοξικά κύτταρα). Ο βελονισµός γίνεται µε πολύ λεπτές βελόνες µιας χρήσης, οι οποίες εισάγονται χιλιοστά στην επιφάνεια του δέρµατος. Οι βελόνες αυτές δεν προκαλούν βλάβες. Μερικοί φαντάζονται ότι οι βελόνες αγγίζουν ή τρυπούν τα νεύρα. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές και φανερώνει άγνοια ή την παραπληροφόρηση που υπάρχει για το βελονισµό. Τα σηµεία βελονισµού είναι ειδικά και καθορισµένα πάνω στην επιφάνεια του δέρµατος στους ονοµαζόµενους µεσηµβρινούς του σώµατος. Τα σηµεία βελονισµού είναι περίπου 90, αλλά στην πράξη χρησιµοποιούνται τα 250. Η γνώση της ανατοµίας και φυσιολογίας του ανθρώπου όπως επίσης η γνώση των ποικίλων παθήσεων και συµπτωµάτων είναι απαραίτητη για τη σωστή εφαρµογή του βελονισµού. Είναι αυτονόητο ότι ο βελονισµός πρέπει να γίνεται µόνο από εξειδικευµένους γιατρούς.

 

Ο αριθµός των συνεδριών για την επιτυχία της θεραπείας είναι διαφορετικός για κάθε πάθηση αλλά και για κάθε ασθενή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ. από τη βαρύτητα της πάθησης, την ανταπόκριση του οργανισµού στα ερεθίσµατα, κ.ά. Κάθε φορά που γίνεται η θεραπεία οι βελόνες παραµένουν στα σηµεία βελονισµού του σώµατος 15-20 λεπτά, γιατί έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι αυτός είναι ο δραστικός χρόνος. Αν µείνουν περισσότερο ούτε ωφελεί αλλά ούτε βλάπτει. Η θεραπεία µε βελονισµό δεν έχει καµία παρενέργεια. Κι αυτό έχει ίσως το µεγαλύτερο του πλεονέκτηµα. Δεν έχει παρενέργειες, διότι δεν εισάγεται κανένα φάρµακο ή άλλη ουσία στον οργανισµό για να προκαλέσει δυσάρεστες και... ανεπιθύµητες αντιδράσεις, δηλαδή µε το βελονισµό δεν έχουµε το φαινόµενο να θεραπεύουµε µία αρρώστια και να δηµιουργούµε µία άλλη.

 

Οι θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισµού είναι πάρα πολλές. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι µπορεί να θεραπεύσει όλες τις αρρώστιες. Ο βελονισµός συνδυάζεται µε την κλασική ιατρική. Ο παγκόσµιος οργανισµός υγείας, και η ακαδηµία παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, έχουν καταρτίσει έναν πίνακα µε παθήσεις και συµπτώµατα όπου ο βελονισµός έχει πολύ καλά αποτελέσµατα. Μερικές από τις παθήσεις αυτές είναι: Ρινίτις, Αλλεργικό βρογχικό άσθµα, Οξεία και χρόνια γαστρίτις, έλκος στοµάχου, 12/λου, κολίτις, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αιµορροΐδες, κεφαλαλγίες, ηµικρανίες, νευραλγία τριδύµου, παράλυση προσωπικού νεύρου, σύνδροµο MENIERE, βαρηκοΐα, νυχτερινή ενούρηση, αυχενοβραχιόνιο σύνδροµο, ραιβόκρανο, µεσοπλεύριοι νευραλγίες, οσφυαλγία, ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδες, τενοντοθυλακίτιδες, µυαλγίες, ψωρίαση, εκζέµατα, νευροδερµατίτις, έρπης ζωστήρ, έρπης γεννητικών οργάνων, ακµή, δυσµηνόρροια, αµηνόρροια, σύνδροµο κλιµακτηρίου, σπερµατόρροια, ανικανότης, στείρωση (µερικές µορφές), πρόωρη εκσπερµάτωση, µελαγχολία, φοβίες, υπέρταση, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσµατος, αλκοολισµός. Συνοπτικά ο βελονισµός έχει αναλγητική δράση, βελτίωση της µικροκυκλοφορίας, ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης, αντικαταθλιπτική δράση, ανοσοποιητική δράση, αναγεννητική δράση, αντιεµετική δράση, µείωση των συνδρόµων εξάρτησης (κάπνισµα, αλκοόλ, ναρκωτικά).

 

 

Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας
Παιδοχειρουργός


Τέως Διευθυντής της Α' παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων "η Αγία Σοφία"
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Καλλιτεχνών

 

Aπό το βιβλίο με τίτλο "Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ"

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα