Εκτύπωση αυτής της σελίδας
01
Οκτωβρίου

Υπέρταση: Για ποια πάθηση μειώνει τις πιθανότητες

Η υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, θάτοντάς τις σε κίνδυνο.

 

Η υπέρταση σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά και επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων Αμερικανών.

 

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ωστόσο, βρήκε πως η υπέρταση έχει και ένα πλεονέκτημα για τους ασθενείς.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

 

Σύμφωνα με τη Maria Corrada, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα της νευρολογίας του Πανεπιστημίου, στη συγκεκριμένη μελέτη η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

 

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως η υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται φαρμακευτικά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής», λέει η Corrada. «Είναι ωστόσο πιθανό η υψηλή αρτηριακή πίεση να βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο επηρεάζοντας θετικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη σκέψη. Σαφώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός πίσω από αυτό το εύρημα».

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια επηρεάζει περίπου 36 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και αυτός ο αριθμός εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα τριπλασιαστεί ως το 2050.

 

Η εγκεφαλική αυτή πάθηση επηρεάζει συνήθως μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης πως η θεραπεία της άνοιας αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ, το κόστος που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση φτάνει τα 604 δις δολάρια το χρόνο.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 263 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)