ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 9:41:40π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
30
Σεπτεμβρίου

Υπέρταση: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν επιδρά αρνητικά μόνο στον εγκέφαλο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης.

Η παιδική υπέρταση παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας.


Οι επιπτώσεις της όμως στον εγκέφαλο δεν έχουν μελετηθεί τόσο όσο στους ενήλικες, για τους οποίους είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή πίεση επιβαρύνει τον εγκέφαλό τους.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λάντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής “Journal of Pediatrics”, συνέκριναν δύο ομάδες παιδιών και εφήβων δέκα έως 18 ετών, αποτελούμενες από 75 άτομα η κάθε μία.


Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα υπερτασικά παιδιά δεν έχουν έκπτωση νοητικών λειτουργιών, αποδίδουν όμως λιγότερο καλά σε σχέση με τα παιδιά χωρίς υπέρταση.


Η μία ομάδα είχε διαγνωσθεί με υπέρταση πρόσφατα, ενώ η άλλη δεν είχε τέτοιο πρόβλημα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να κάνουν τα ίδια γνωστικά-νοητικά τεστ (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, λεκτικής ικανότητας κ.α.).


Διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι είχαν υπέρταση, εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις, έχοντας χειρότερη μνήμη, μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής, οργανωμένης σκέψης κ.α.
Οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες και οι επιδόσεις και των δύο ομάδων κινούνταν γενικά εντός των φυσιολογικών ορίων.


Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις θα μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά σε μειονεκτική θέση στο σχολείο ή αργότερα στην αγορά εργασίας.


Όπως είπε ο Λάντε, προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσο στον εγκέφαλο των υπερτασικών παιδιών συμβαίνουν νευροβιολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχετική υστέρησή τους στα τεστ.


Το ζήτημα αυτό απαιτεί έρευνα με τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης και θα μελετηθεί στο μέλλον. Θα εξετασθεί επίσης κατά πόσο η θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα, σωστή διατροφή ή σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών.


Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με διαταραχές ύπνου έχουν συχνότερα υπέρταση. Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 3,5% των παιδιών ηλικίας τριών έως 18 ετών πάσχουν από υπέρταση.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 256 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα