ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 2:05:23μ.μ.
24
Μαρτίου

Υπέρταση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για Χρόνια Νεφρική Νόσο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Οι νεφροί έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με ΧΝΝ υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζεται στο 80% περίπου των περιπτώσεων.

 

Η διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι δύσκολη επειδή ο ασθενής δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Η πάθηση εξελίσσεται αθόρυβα σε ανεπάρκεια των νεφρών. Ο ασθενής αρχίζει και έχει συμπτώματα όταν περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των νεφρών έχει ήδη χαθεί.


Τα συμπτώματα, σε προχωρημένο στάδιο της ΧΝΝ, είναι:

 

-Νυκτουρία

-Πολυδιψία

-Πολυουρία

-Εύκολη κόπωση

-Ωχρότητα δέρματος

-Οίδημα στα πόδια ή/και στα μάτια

-Ταχυπαλμία

-Δύσπνοια

-Ξηροστομία

-Ναυτία

-Εμετοί

-Κνησμός

-Μειωμένη εγρήγορση

-Τρόμος

 

Εκτός από τον κίνδυνο προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, (που πιθανόν κάποια στιγμή να απαιτήσει αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση), η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία.

 

Τα άτομα που πάσχουν από ΧΝΝ διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια).


Η επίδραση της αρτηριακής πίεσης στη Χρόνια Νεφρική Νόσο

 

Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο περισσότερο καταστρέφεται η δομή των νεφρών, οδηγώντας τελικά σε ΧΝΝ.

 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ήδη υπάρχουσας νεφρικής βλάβης.

 

Όταν έχουν δημιουργηθεί νεφρικές βλάβες λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν και να αποβάλλουν τις περιττές ουσίες και το επιπλέον υγρό από το αίμα ή να παράγουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ερυθροποιητίνη. Η έλλειψή της οδηγεί σε χαμηλή οξυγόνωση του αίματος, κατάσταση που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο έντονα. Έτσι ο ασθενής αισθάνεται συχνά κουρασμένος και μπορεί να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.


Ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόληψη

 

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ΧΝΝ ανήκουν:

 

-Oι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση

-Oι παχύσαρκοι

-Oι καπνιστές

-Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

-Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρτασης.

 

Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή τους πίεση, μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, κάνοντας τακτική άσκηση και υιοθετώντας διατροφή με λιγότερες πρωτεΐνες.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 100 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα