Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Φεβρουαρίου

Υπέρταση στους άντρες: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40%

Η υπέρταση δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση.

Η ευαισθησία στο αλάτι, ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, η διατροφή, η ηλικία είναι κάποιες από τις παραμέτρους που σχετίζονται με την εκδήλωση της υπέρτασης.

 

Νέα έρευνα συσχετίζει τον κίνδυνο υπέρτασης με το στρες.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ αντρών 18 ετών, όσοι είχαν τη χαμηλότερη αντοχή στο στρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα υπέρταση.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος συνδεόταν με ακόμα υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους είχαν χαμηλή αντοχή στο στρες.

 

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1,5 εκατομμυρίου αντρών 18 ετών, που κατετάγησαν στο στρατό ένα συγκεκριμένο διάστημα.

 

Η υγεία τους παρακολουθήθηκε μέχρι το τέλος του 2012. Κανένας από αυτούς δεν είχε υπέρταση όταν κατετάγη στο στρατό. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το στρες.

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 93.000 από τους άντρες διαγνώστηκαν με υπέρταση. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν 49 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Οι άντρες που είχαν χαμηλά σκορ αντοχής στο στρες και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 18 ετών είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση αργότερα σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλά σκορ αντοχής στο στρες και φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 18 ετών.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Heart.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 84 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)