ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:11:56μ.μ.
19
Ιουνίου

Υπουλος κίνδυνος - Τα εμφράγματα συμβαίνουν χωρίς να το ξέρουμε

“Είχα πάθει έμφραγμα πριν από καιρό και δεν το κατάλαβα. Το είδαν οι γιατροί στις εξετάσεις”…

Αυτή την εξομολόγηση δεν την ακούμε συχνά, όμως, στην πραγματικότητα τα λεγόμενα “σιωπηλά εμφράγματα” φαίνεται ότι συμβαίνουν συχνότερα από ό,τι νομίζουμε.

Σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα του περασμένου μήνα, οι καρδιακές προσβολές στις οποίες δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, αλλά δυσκολεύουν το ίδιο με τις εμφανείς τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αποτελούν το 45% του συνόλου των καρδιακών προσβολών, ενώ όσοι το έχουν πάθει, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους τελικά από έμφραγμα.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των καρδιακών προσβολών και αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα, κατά 34%. Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε την εξέταση σχεδόν 1.000 ασθενών, διαπίστωσε επίσης, ότι σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.


Σιωπηλός κίνδυνος… και νέου εμφράγματος


Οι σιωπηλές καρδιακές προσβολές συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή, και δεν μπορούν να διαγνωστούν μέχρι ο ασθενής να υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς του.


“Το αποτέλεσμα μιας σιωπηλής καρδιακής προσβολής είναι τόσο δυσάρεστο και επικίνδυνο, όσο αυτό μιας εμφανούς καρδιακής προσβολής», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elsayed Ζ Soliman και συνεχίζει: «Επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν υποστεί σιωπηλό έμφραγμα, συνήθως δεν παίρνουν την θεραπεία που απαιτείται για την πρόληψη ενός νέου επεισοδίου. Κι αυτό είναι το χειρότερο», υποστηρίζει ο καθηγητής.


Πώς η απουσία συμπτωμάτων οδηγεί στον θάνατο


Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από την εμφάνιση της αθηρωματικής πλάκας ή των αθηρωματικών πλακών, οι οποίες στενεύουν έναν ή περισσότερους κλάδους στεφανιαίων αρτηριών. Στην στεφανιαία νόσο οφείλεται συνηθέστερα ο αιφνίδιος θάνατος σε “υγιείς”, δηλαδή σε άτομα με στεφανιαία νόσο χωρίς να έχουν συμπτώματα, ενώ η νόσος μέχρι το αιφνίδιο συμβάν ήταν αδιάγνωστη, ή κατά τη διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε ανάπαυση δεν είχαν εμφανιστεί συμπτώματα.


“Οι άνθρωποι με σιωπηλή ισχαιμία του μυοκαρδίου κινδυνεύουν περισσότερο από τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα”, υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ.


“Αυτό συμβαίνει, επειδή τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν καμία προειδοποίηση από ενόχλημα για την επερχομένη κρίση ισχαιμίας, ώστε να παύσουν τη σωματική τους προσπάθεια και, βεβαίως, να γίνει η αντιμετώπιση της πάθησης. Με άλλα λόγια στην εμφάνιση στηθαγχικής κρίσης ο πάσχων αναγκάζεται να σταματήσει για να υποχωρήσει η ισχαιμία του μυοκαρδίου με την ελάττωση των παλμών της καρδιάς, ενώ στην σιωπηλή ισχαιμία δεν αντιλαμβάνεται τίποτα και προχωράει, με επιδείνωση της καταστάσεώς του. Στην πρώτη περίπτωση ο κλέφτης κάνει θόρυβο στο σπίτι και βιάζεται να φύγει, ενώ στη δεύτερη δεν αντιλαμβάνεται κανείς τίποτα κι εκείνος κάνει το κακό ανενόχλητος”, λέει ο κ.Τούτουζας.


Μην αγνοείτε περίεργα συμπτώματα!


Οι άνθρωποι που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς να το καταλάβουν και επιζούν είναι πολύ τυχεροί. Συχνά οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό τους, αλλά συνήθως δε θέλουν να πιστέψουν ότι είναι εκδήλωση ενός εμφράγματος μυοκαρδίου. Αγνοούν τα συμπτώματα ή τα αποδίδουν κάπου αλλού!
Αν νιώθετε παρατεταμένη δυσφορία για αρκετά λεπτά, ειδικά αν το σύμπτωμα είναι νέο και χωρίς σαφή εξήγηση δε θα πρέπει να το αγνοήσετε.


“Εάν παρουσιάζετε πρωτοεμφανιζόμενο πόνο στο στομάχι, ναυτία, ή κάποιο απ’ τα παραπάνω άτυπα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια!”, υποστηρίζει ο Νικόλαος Ζαβός, Ειδικός Καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας:


“Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί το γεγονός τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται στην καρδιά σας. Μην αφήσετε την αμφιβολία να σας κάνει να το μετανιώσετε εκ των υστέρων για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας”.


Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ.Ζαβός, μην παριστάνετε το γιατρό του εαυτού σας… Εάν παρουσιάσετε μια σαφή αλλαγή στον τρόπο που νιώθετε, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, αναζητήστε έγκαιρα ιατρική βοήθεια!

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 124 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα