×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Οκτωβρίου

Οι λόγοι που απατούν άντρες και γυναίκες

Κατηγορία Ψυχολογία

Οι λόγοι που οδηγούν άντρες και γυναίκες στην απιστία είναι πολλοί και μάλιστα τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι δεν ορίζουμε όλοι την απιστία με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, για κάποιους το ιδιαίτερα δημοφιλές πλέον sexting θεωρείται απιστία, ενώ για άλλους όχι.

Έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο ερευνών ότι σε γενικές γραμμές οι άντρες αποδέχονται έναν πιο «αυστηρό» ορισμό της απιστίας σε σύγκριση με τις γυναίκες, με την έννοια ότι θεωρούν απιστία κυρίως ό,τι σχετίζεται με τη σωματική επαφή (σεξ, φιλί κ.λπ.) και όχι για παράδειγμα συμπεριφορές όπως το φλερτ.

 

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα σεξ και σχέσεων, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα πηγάζει από εξελικτικές διαφορές σχετικά με το τι θέλουν άντρες και γυναίκες στις ερωτικές σχέσεις τους.

 

«Οι άνθρωποι απατούν για πολλούς λόγους: επειδή βαριούνται, επειδή ψάχνουν την ποικιλία στο σεξ, από εκδίκηση, επειδή δεν είναι συναισθηματικά ή σεξουαλικά ικανοποιημένοι, για να ζήσουν μια περιπέτεια κ.α.» αναφέρει ο Δρ Ντέιβιντ Μπους, ειδικός στην εξελικτική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Οι λόγοι που ωθούν στην απιστία είναι σχεδόν τόσοι όσοι οι λόγοι που κάνουμε σεξ» προσθέτει ο Δρ Μπους.


Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που «προβλέπουν» την απιστία;

 

Όλα εξαρτώνται από τη «διαμάχη» ανάμεσα στην ανάγκη για ελευθερία και στην ανάγκη για οικειότητα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να απατήσει όταν αισθάνεται ότι έχει χαθεί το «εγώ» μέσα στο «εμείς», όταν για παράδειγμα δεν έχει τον «χώρο» που χρειάζεται μέσα στη σχέση ώστε να κάνει πράγματα που απολαμβάνει. Από την άλλη, ένας άντρας μπορεί να απατήσει όταν αισθάνεται ότι δεν ικανοποιείται η ανάγκη του για οικειότητα, όταν δεν καλύπτεται συναισθηματικά και νιώθει παραμελημένος.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι που απατούν οι άντρες συχνά διαφέρουν από τους λόγους που απατούν οι γυναίκες. «Υπάρχει σημαντική αλληλεπικάλυψη, όμως οι άντρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν καθαρά από επιθυμία για σεξουαλική ποικιλία ή γενικότερα λόγω σεξουαλικών κινήτρων σε σύγκριση με τις γυναίκες» αναφέρει ο Δρ Μπους. «Αντιθέτως, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απατήσουν όταν δεν νιώθουν ευτυχισμένες στη σχέση τους και βλέπουν την απιστία σαν διέξοδο, σαν ένα τεστ που θα τις βοηθήσει να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω γι’ αυτές».


Η Δρ Ντουάνα Γουέλς, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συμβουλευτικής, συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, προσθέτοντας πως «είναι γνωστό βάσει επιστημονικών ευρημάτων ότι για τις γυναίκες δύο βασικοί λόγοι που οδηγούν στην απιστία είναι η μοναξιά και η αναζήτηση καλύτερων γονιδίων [για αναπαραγωγικούς σκοπούς]».

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 206 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)