ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 21 Οκτωμβρίου 2020 - 6:31:22μ.μ.

banner468x60

20
Σεπτεμβρίου

Ποια είναι τα 4 είδη απιστίας

Κατηγορία Ψυχολογία

Δεν υπάρχει ένας μόνο, κοινώς αποδεκτός, ορισμός της απιστίας. Για άλλους η έννοια ταυτίζεται με την κάθε είδους σωματική επαφή –από ένα φιλί έως την ερωτική πράξη–, ενώ για τους πιο αυστηρούς περιλαμβάνει επίσης το φλερτ ή τις ερωτικές σκέψεις που αφορούν ένα τρίτο πρόσωπο.

Έχει παρατηρηθεί στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών (ενδεικτικά εδώ και εδώ) ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είναι λιγότερο ανεκτικές ως προς τις συμπεριφορές που θεωρούν απαγορευτικές στη σχέση. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άντρες θεωρούν απιστία κυρίως το σεξ ή ένα φιλί στο στόμα και δεν αναγνωρίζουν τη λεγόμενη συναισθηματική (π.χ. ερωτικά αισθήματα για άλλο άτομο, ακόμη κι αν δεν εκδηλώνονται ανοιχτά) ή τη νοερή απιστία (π.χ. φαντασιώσεις με τρίτο πρόσωπο).

 

Ποια είναι όμως η γνώμη των ειδικών; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζέι Κεντ-Φερράρο, ο οποίος ειδικεύεται στις ερωτικές σχέσεις και στον «έλεγχο ζημιών» μετά από ένα περιστατικό απιστίας, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη απιστίας.

 

o INFIDELITY facebook Copy


1. Απιστία λόγω «ελλείψεων»

Είναι το συνηθέστερο είδος απιστίας, σύμφωνα με τον ειδικό, και σκοπός του είναι να καλυφθούν «κενά» –πραγματικά ή μη– που υπάρχουν στη σχέση. Το άτομο που υποκύπτει σε αυτό το είδος απιστίας συνήθως αισθάνεται ότι δεν έχει βρει το άλλο του μισό και χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα (δηλαδή ένα τρίτο πρόσωπο) προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του. Αυτό το είδος απιστίας προκύπτει συχνά τυχαία, για παράδειγμα σε περιστάσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.


2. Παθολογική απιστία

Αυτό το είδος απιστίας οφείλεται κατ’ εξοχήν στις αντιλήψεις και στην προσωπικότητα του «θύτη» παρά στο «θύμα». Η παθολογική απιστία έχει συχνά τις ρίζες του στον ναρκισσισμό, δηλαδή η παράνομη σχέση λειτουργεί ως μέσο ικανοποίησης του εγωισμού του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παράνομη σχέση προκύπτει λόγω σεξουαλικού εθισμού.

 

apistia 660 Copy


3. Απιστία λόγω... τεμπελιάς

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο καταφεύγει στην απιστία επειδή δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην επίλυση των προβλημάτων της σχέσης. Πολλές φορές η απιστία αποτελεί μέσο εκτόνωσης του θυμού που πηγάζει από τη σχέση ή και πράξη εκδίκησης για κάποιο λάθος που έκανε ο/η σύντροφος.


4. Απιστία λόγω παραμέλησης

Στην περίπτωση αυτή το άτομο αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τον/την σύντροφο και αναζητά την τρυφερότητα και την κατανόηση σε... άλλες αγκαλιές. Σύμφωνα με τον Κεντ-Φερράρο, αυτό το είδος απιστίας συχνά ξεκινά ως φιλία και αργότερα η σχέση σταματά να είναι πλατωνική. Η απιστία λόγω παραμέλησης είναι πολύ συχνή μεταξύ ζευγαριών που είναι περισσότερο φίλοι ή συγκάτοικοι παρά εραστές ή μεταξύ ζευγαριών με παιδιά που δεν έχουν χρόνο να ζήσουν τον έρωτά τους.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 108 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα