×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Ιανουαρίου

Πώς θα τα βγάλετε πέρα με την ακαταστασία του παιδιού

Κατηγορία Ψυχολογία

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η συνήθεια του παιδιού να δημιουργεί ένα μικρό...χάος εντός και εκτός σπιτιού δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους...

Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν όλα τα παιδάκια για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, γι'αυτό και στον πρόλογο αναφέραμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να αρχίσει να αντιλαμβάνεται μέσα από τη δική σας στάση ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο.


Ενημερώστε το παιδί ότι δεν είναι σωστό να παρατάει όπου βρει τα πράγματά του, δεν μπορεί να ζωγραφίζει όπου βρει ή να ακουμπάει με λερωμένα χέρια τα ρούχα, τους τοίχους και τις κουρτίνες. Μπορεί να το δυσαρεστείτε, όμως είναι για το καλό του και βέβαια και για το δικό σας καλό, αφού δε θα χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να συμμαζεύετε τα ασυμμάζευτα.


Δώστε του να καταλάβει πως όταν το σπίτι γενικά και το δωμάτιό του ειδικά είναι τακτοποιημένα, αλλάζει η ψυχολογία του προς το καλύτερο. Νιώθει μεγαλύτερη ηρεμία και βέβαια δεν ψάχνει τα πράγματά του!

 

Όταν πρόκειται να ζωγραφίσει, να ασχοληθεί με πλαστελίνες κτλ. είναι αυτονόητο ότι πρέπει να του φοράτε πρόχειρα ρούχα, αφού είναι δεδομένο ότι θα λερωθεί έστω και άθελά του.


Δείξτε στο παιδί τον τρόπο να οργανώσει το χώρο του όταν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε ακαταστασία και να το έχετε υπό την επίβλεψή σας μέχρι να τελειώσει.


Δώστε το καλό παράδειγμα, έχοντας πάντα το υπνοδωμάτιό σας στην εντέλεια και το σπίτι πάντοτε καθαρό. Όταν το παιδί μεγαλώσει σε τέτοιο περιβάλλον, αργά ή γρήγορα θα θελήσει ασυνείδητα να σας μιμηθεί.

 


Πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)