ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 7:44:17π.μ.
27
Ιανουαρίου

Σε ποια ηλικία βρίσκουμε το πραγματικό νόημα της ζωής;

Κατηγορία Ψυχολογία

Οικογένεια, φίλοι, καριέρα, χρήμα; Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί και γεμίζει με χαρά την καθημερινότητά σας;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας 21 έως 100 και πλέον ετών.


Παρατήρησαν ότι περισσότερο ικανοποιημένοι με την ζωή τους ήταν εκείνοι που βρίσκονταν περίπου στην μέση της ηλικιακής κλίμακας, δηλαδή στα εξήντα τους χρόνια. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι αισθάνονται ότι υπηρετούν ένα σκοπό, δείχνουν περισσότερο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πεθάνουν πολύ αργότερα, αφού υγεία και αυτοσκοπός είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες, κατά τους επιστήμονες.


«Πολλοί αντιμετωπίζουν το νόημα ή το σκοπό της ζωής φιλοσοφικά» αναφέρει ο Δρ. Dilip Jeste, ψυχίατρος και καθηγητής νευρολογίας.

 

«Ωστόσο, το νόημα της ζωής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καλύτερη υγεία, την ευεξία και ενδεχομένως την μακροζωία. Όσοι βρίσκουν νόημα στην ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς, συγκριτικά με εκείνους που ακόμη δεν το έχουν βρει» προσθέτει χαρακτηριστικά.


Για να διαπιστωθεί αν οι ενήλικες ψάχνουν ή έχουν βρει τον σκοπό στην ζωή τους, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν φράσεις όπως «αναζητώ ένα σκοπό στην ζωή μου» ή «έχω ανακαλύψει το νόημα στην ζωή μου». Όσοι δήλωσαν ότι είχαν καταλάβει ποιος ήταν ο δικός τους σκοπός, βρίσκονταν πράγματι σε καλύτερη ψυχολογική και σωματική υγεία, συγκριτικά με εκείνους που ακόμα ήταν σε αναζήτηση.


«Όταν είσαι νέος, γύρω στα είκοσι, δεν είσαι σίγουρος για την καριέρα σου ή τον σύντροφο που θα βρίσκεται δίπλα σου καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής σου. Ουσιαστικά αναζητώντας αυτά, ψάχνετε το νόημα της ζωής σας» εξηγεί ο Δρ. Dilip Jeste. «Καθώς προχωράτε στα τριάντα, τα σαράντα και προσεγγίζετε τα πενήντα, το τοπίο ξεδιαλύνει. Οι περισσότερες σχέσεις σε αυτήν την ηλικία έχουν αποκρυσταλλωθεί και διαμορφωθεί στο πέρασμα των ετών. Η αναζήτηση κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται και όλα όσα προσδίδουν νόημα στην ζωή σας αυξάνονται» υπογραμμίζει.


Σε διαδικασία αναζήτησης δεν μπαίνουμε βέβαια μόνο μία φορά στην ζωή, αφού όταν αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν κάποιος συνταξιοδοτείται, πρέπει να βρούμε το σκοπό μας εκ νέου, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα. Ωστόσο, η σύγχυση που αντιμετωπίζει κανείς δεν είναι ίδια, μιας και υπάρχουν ορισμένες σταθερές, όπως η οικογένεια, που δύσκολα αλλάζουν.

 

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 567 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα